StoryEditor

Naši stavbári v Groznom

14.07.2008, 00:00

Stavenisko. Taký je momentálny obraz hlavného mesta Čečenskej republiky. Po skončení občianskej vojny v meste stavajú nové byty a postupne obnovujú fabriky. Na hlavných uliciach už funguje aj doprava. V metropole je zatiaľ dosť veľká nezamestnanosť - ľudia žijú zo štátnej podpory. Keďže zahraničných firiem je tam pomerne málo, každá pomoc je vítaná.

Športový komplex v čečenskej metropole buduje bratislavská firma NFS Consulting. Snímka: archív


Moderný komplex
Slovenskí stavbári sú prví z Európy, ktorí prišli do Grozného po skončení občianskej vojny. V meste začali stavať nový športový komplex Achmatova Kadyrova, ktorý bude slúžiť prakticky pre celý Kaukaz. Výstavbu financuje Čečensko a podporuje ju aj jeho prezident Ramzan Achmatovič Kadyrov.
Komplex buduje bratislavská firma NFS Colsunting. Podľa slov riaditeľa stavebnej výroby Karola Gendela chcú do konca roka prestavať zhruba 700 miliónov rubľov (??? Sk), pričom predbežné investície na celý projekt sú 7,3 miliardy rubľov. Rozpracovaný je na štyri roky, počas výstavby však môžu investície narásť. V Ruskej federácii je totiž pre každý región určený inflačný koeficient nárastu cien tovarov. "Náročné úlohy na ruskom stavebnom trhu nám pomôže zvládnuť kapitálový vstup významnej stavebnej skupiny MBM Námestovo do našej firmy,“ zdôrazňuje Gandel.

Víťazi medzinárodnej súťaže
Stavebná firma NFS Colsunting sa dostala do hlavného mesta Čečenska po tom, ako vyhrala medzinárodnú súťaž. "Požiadavky na stavbu sú tvrdé. Technika aj technológia musia byť moderné. Dôležité boli aj referencie. No a dodržanie termínov je samozrejmosťou,“ dodáva predseda predstavenstva Juraj Frko.
Slováci doviezli do Grozného moderné stavebné stroje zo svojich stavieb na Slovensku. Bolo to komplikované vzhľadom na prísne kontroly na čečenských hraniciach. Do krajiny dováža stroje, technológie a rôzny tovar iba vláda. Je to dôsledok občianskej vojny.
Slováci pri výstavbe musia zohľadniť aj riziká zemetrasenia, pretože Groznyj je v seizmicky citlivej oblasti. "Materiál kupujeme od domácich firiem. Na stavbu nám ho vozia miestne dopravné firmy. Sú tu veľké vzdialenosti, čo je náročné na logistiku,“ hovorí Frko. V projektovej príprave spolupracujú špecialisti bratislavskej firmy NFS Colsunting s miestnymi projektovými firmami. Horšie je to už s vlastnou realizáciou, pretože v krajine chýbajú súčasné technológie.

Výborná spolupráca
Do konca roka prijmú na stavbu do 400 ľudí, celkovo ich tam však bude až tisíc. Čečenov zamestnáva slovenská firma. Potrebné sú najmä klasické stavebné profesie, a práve tých je v krajine málo. Slováci teda školia prijatých ľudí, pričom stavbu riadia majstri z NFS Colsunting. Kontaktovali sa aj s tamojšími firmami, ktoré majú skúsenosti zo stavieb. Na pracoviskách nastavili európske štandardy, aby dodržali kvalitu prác, bezpečnosť a termíny.
Slovákom pomáhajú aj civilné orgány v Groznom. "Rokujeme s ministrom výstavby, momentálne vicepremiérom Achmadom Denisoltajevičom Gachajevom. Pomáha nám pri vybavovaní colných záležitostí pri dovoze zahraničného materiálu na stavbu,“ vysvetľuje Frko.

Zaceľujú stopy vojny
Čečensko je dôležitou bránou k ropným poliam Kaspického mora a významnou spojnicou k bývalým sovietskym republikám na Kaukaze. Ľudia ešte pociťujú dôsledky konfliktov z rokov 1994 a 1999. Približne štvrtina z asi 800-tisíc obyvateľov Čečenskej republiky bola vysídlená. V minulých rokoch sa mnohí z nich vrátili zo susedného Ingušska a z Dagestanu. Okrem miest sa z vojnových rán dostáva i vidiek. Aj tam sa stavia. Na cestách sú ešte kontrolné stanovištia ruskej armády, ale všade je už pokoj. Ľudia v Čečensku nechcú žiadnu vojnu, ale pokojný život a prácu. Také sú doterajšie skúsenosti našich stavbárov v Čečensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 18:58