Reuters
StoryEditor

V rúšku, rukaviciach, bez objatí. Len s najbližšími. Takto vyzerajú pohreby

01.04.2020, 11:37
Prísne opatrenia pre koronavírus neobchádzajú ani sobášnu sieň či dom smútku. Na svadbu aj pohreb môžete iba v rúšku. Podanie rúk bez rukavíc je tabu, objatia sa neodporúčajú.

Hromadné podujatia športovej, kultúrnej či spoločenskej povahy majú na Slovensku stopku až do odvolania. Do skupiny zakázaných spadajú okrem športových podujatí aj divadelné a filmové predstavenia, výstavy, koncerty či diskotéky, ale napríklad aj veľké svadby. Malé sobáše zakázané nie sú. „Nedá sa vyčísliť presný počet osôb, na ktoré sa opatrenie vzťahuje. Nevieme špecifikovať stav ich imunity, vek a rizikové faktory. Ani priestorové a technické podmienky prostredia, v ktorom sa pohybujú. Dôležitá je aktuálna epidemiologická situácia v lokalite a mnohé ďalšie faktory,“ vysvetľuje vážnosť zákazu hlavný hygienik Ján Mikas.

Hľadajú sa náhradné termíny na sobáš

„Sobášne akty s malým počtom účastníkov v zásade nie sú zakázané, ale nie sú povolené hromadné svadobné oslavy. Povolený počet účastníkov si podľa miestnych podmienok môže určiť mesto alebo obec. Všetci účastníci musia mať nasadené rúška. S výnimkou novomanželského bozku,“ spresnila Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Aj svadby s minimálnym počtom účastníkov je však podľa nej vhodné odložiť na vhodnejší termín. Odporúča si všetko dobre premyslieť. „Sedliacky rozum vie odhaliť možné riziká, aby sa zo slávnostného podujatia nestal zdroj problémov,“ upozorňuje Nosálová.

Mesto Nitra napríklad sobáše až do odvolania zrušilo. „Výnimky s rúškami nie sú možné. Snúbenci sa však svadieb veľmi nedožadujú. Vnímajú závažnosť mimoriadnej situácie. Vedia, že v čase pandémie by nemohli organizovať ani oslavu, takže sa zrejme zmierili s tým, že svoj veľký deň musia posunúť,“ opisuje Tomáš Holúbek, hovorca mesta. V marci tam plánovali tri svadby, v apríli desať. Vlani mali v marci 22, v apríli 23. V súčasnosti je za malým počtom svadieb podľa hovorcu aj pôstne obdobie. „Top mesiace na svadby sú štandardne máj, jún a september,“ ozrejmil Holúbek. „Snúbenci svadby prekladajú na august a september. Po kríze rátame aj so svadbami v bežné dni, ak o to bude záujem,“ avizuje.

Pri pohrebe sa preferuje voľné priestranstvo

Pohreby sa za žiadnych okolností zrušiť nedajú. „Je potrebné minimalizovať počet účastníkov podľa miestnych podmienok a dodržať povinnosť nasadených rúšok. Malo by sa vylúčiť podávanie rúk bez rukavíc a objímanie. Uprednostňuje sa rozlúčkový akt na voľnom priestranstve,“ vysvetľuje Nosálová. Týka sa to všetkých usporiadateľov podujatí, vrátane cirkví.

V Nitre mali v marci viac ako 70 pohrebov. „Platia prísne opatrenia. Maximálne 15 ľudí v obradnej miestnosti, odporúčame obrady vonku, smútoční hostia nemôžu kondolovať podaním ruky, musia mať ochranné rúška na tvári a nose, dezinfikujeme siene,“ opísal Holúbek s tým, že správa cintorínov funguje v obmedzenom režime.

Aj Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy pristúpilo ku krízovým opatreniam. Zmenilo otváracie hodiny pohrebníctva i cintorínov. „Obrady sa konajú výlučne pri hrobovej jame, kde zosnulého pochovajú. Na obradoch v krematóriu sa môžu zúčastniť iba blízke osoby, príbuzní v prvom rade. Domy smútku sú zatvorené aj administratívne budovy na podávanie informácií, rovnako je na tom správa urnového hája a výdaj urien,“ opísal opatrenia v praxi Boris Šramko z organizácie Marianum. „Vybavovať pohreb môže jedna osoba. Do pohrebnej služby ju pustíme iba s ochrannými prostriedkami,“ dodal.

Za porušenie opatrenia hrozí pokuta

Úrad verejného zdravotníctva predĺžil pôvodné opatrenie, ktorým ešte v polovici marca na dva týždne zakázal všetky akcie s väčším počtom ľudí. Zákaz je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia koronavírusu. „Pri hromadných podujatiach, keď sa na jednom mieste stretáva veľa ľudí, je vysoké riziko šírenia ochorenia,“ upozorňuje Mikas.

Za porušenie opatrenia hrozí pokuta od 1 659 eur do 20 000 eur. Výška sankcie sa odvíja od toho, či sa porušenie definuje v zmysle platných zákonov ako priestupok alebo správny delikt. Zákaz organizovať hromadné podujatia platí pre všetky fyzické aj právnické osoby.

01 - Modified: 2024-04-12 06:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Keď je láska silnejšia ako čokoľvek iné. Pacientka v Národnom onkologickom ústave povedala svoje áno priamo na oddelení 02 - Modified: 2024-04-09 08:29:57 - Feat.: - Title: FOTO s bábätkom: Obľúbený dabinový herec sa stal otcom. Krásny odkaz priamo z pôrodnice! 03 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 04 - Modified: 2024-03-02 11:25:10 - Feat.: - Title: V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy 05 - Modified: 2024-03-01 12:34:05 - Feat.: - Title: Rakva s Navaľného telom po krátkom obrade opustila chrám, rozlúčiť sa prišli davy jeho podporovateľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:44