StoryEditor

Živnostníci, viete, ako vyplniť žiadosť o príspevok od štátu? Tu je návod

17.04.2020, 12:58
Ak patríte medzi živnostníkov, ktorí prišli o tržby alebo museli zavrieť svoje služby či prevádzky z rozhodnutia štátu, požiadajte o finančnú kompenzáciu.
Živnostníci a SZČO, ktorí museli svoje služby a prevádzky zatvoriť po tom, ako to nariadil Úrad verejného zdravotníctva, prípadne tí, ktorým sa znížili tržby o najmenej 20 percent (alebo o desať percent v marci), môžu pýtať od štátu paušálny príspevok. Ide o peniaze určené na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti. 
Ministerstvo práce na tento účel pripravilo dve webstránky:
pomahameludom.sk
neprepustaj.sk
Na oboch nájdete formulár s návodom, ktorý sa sfunkčnil 8. apríla a podaním ktorého požiadate o príspevok. Pozor! Túto možnosť môžu využiť živnostníci na seba, nie na svojich zamestnancov. Tento druh pomoci nájdete v opatrení č. 2, ktoré sa nachádza v pravej polovici stránky.

Dôležité usmernenia

Ako približuje Veronika Solíková, konateľka spoločnosti Účtovná jednotka na svojom portáli, po kliknutí na „podať žiadosť“ vás stránka nasmeruje do príslušnej časti. 
Z portálu si stiahnete samotnú žiadosť o poskytnutie finančného príspevku pre SZČO aj výkaz pre priznanie finančného príspevku v požadovanom formáte (xlsx alebo ods), ktoré je potrebné vyplniť. 
"Na stránke je pritom možné nájsť i ďalšie informácie, ktoré pomôžu so správnym vyplnením žiadosti a výkazu," informuje Solíková.
Určite ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:20