StoryEditor

Burza sa vrátila k historickému maximu

15.10.2007, 00:00

Hlavné americké indexy si prepisovali minulý týždeň nové rekordy. Po presne dvoch mesiacoch augustovej korekcie prekonali kreditnú krízu a investori sa už momentálne plne sústreďujú na začínajúcu sezónu ohlasovania hospodárskych výsledkov za tretí kvartál. Burzy v strednej Európe síce nie sú až tak ďaleko, no k prelomeniu historických maxím im v prípade indexov PX a WIG20 chýba už len jediné percento. Najväčší rast zaznamenal poľský WIG20 o 3,8 percenta a BUX si pripísal 1,1 percenta.
Pražská burza sa zrejme koncom roka dočká zaujímavého oživenia. Jedna z najzaujímavejších chystaných primárnych emisií bude nesporne spoločnosť OKD vlastníkom NWR. Bude to najväčšie IPO realizované na pražskej burze a už mnoho investorov kalkuluje vo svojej investičnej stratégii so zaradením tejto emisie do portfólia. Podľa kuloárnych informácií by mohol byť jedným z ďalších adeptov na primárnu emisiu akcií najväčší slovenský developer spoločnosť HB Reavis. Minulý rok táto firma začala expandovať do Českej republiky a teraz tam predstavuje svoje prvé projekty. V priebehu nasledujúcich desiatich rokov plánuje investovať v Česku a na Slovensku spolu 1,5 miliardy eur. Prostriedky na túto expanziu chce slovenský developer získavať rôznymi spôsobmi.
Maďarskí zákonodarcovia sa rozhodli, že pomôžu spoločnosti MOL proti nepriateľskej ponuke prevzatia zo strany rakúskej spoločnosti OMV. Drvivou väčšinou prijali novelu, ktorá takmer znemožňuje firme OMV, aby sa ďalej snažila prevziať svojho maďarského konkurenta. Rakúska spoločnosť OMV podľa svojho šéfa trvá na ponuke na prevzatie maďarskej ropnej a plynárenskej firmy MOL, aj napriek prijatiu zákona. Tento zákon začala posudzovať Európska komisia, ktorá už skôr vyjadrila znepokojenie nad týmto zákonom a názor, že sa zrejme nezlučuje s európskym právom.
Budúci týždeň očakávame testovanie nových historických maxím na indexoch PX a WIG20. Je možné, že tu narazia indexy na odpor a trh sa mierne skoriguje. Na druhej strane, býci sú momentálne pri veľkej sile a indexy môžu podľa vzoru amerických indexov hneď na prvý pokus hravo prekonať túto psychologickú bariéru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:36