StoryEditor

Investície, ktoré by mohli prekvapiť a zarobiť: Ako si zachrániť peniaze v čase koronakrízy?

27.04.2020, 11:52
Finančné trhy aktuálne zažívajú prudké prepady.

Prinášame návod troch odborníkov, kde je v tejto situácii možné investovať a čomu sa pri investovaní vyhnúť. A aj desať lokalít, kde sa tento rok oplatí investovať do nehnuteľností podľa Haberl Investments.

Odpovedá odborník na financie Michal Ďuriš, partner spoločnosti Umbrella Group

Bezpečné investície spravidla neprekvapujú. Termínované vklady, sporiace účty, alebo stavebné sporenie poskytujú pevný a očakávaný výnos, ktorý je ale v posledných rokoch hlboko pod úrovňou inflácie na Slovensku. Napriek tomu, že tu klientom peniaze postupne strácajú na hodnote, určite nie je chybou držať tam nevyhnutnú rezervu na neočakávané udalosti, ako je napríklad aj koronakríza. Naopak, držať tam peniaze, ktoré vie klient investovať dlhodobejšie je investičnou chybou.

Investície, ktoré dokážu dlhodobo infláciu porážať, by mal klient hľadať mimo bankových produktov, primárne medzi podielovými fondami alebo ETF. Pomer dlhopisových, realitných a akciových fondov by mal odrážať klientov investičný profil a investičný horizont – teda sklon k riziku a obdobie, na ktoré chce klient investovať.

Toto rozloženie by nemala vo veľkej miere ovplyvniť ani aktuálne prebiehajúca kríza, správna reakcia však môže klientovu pozíciu do budúcnosti vylepšiť. Akciový trh od polovice februára najprv prepadol o viac ako 30 per ent, aby neskôr polovicu straty zmazal. Ak by aj akciové trhy čakal v krátkom horizonte ďalší prepad, pre dlhodobých investorov môže byť súčasná situácia príležitosťou zvýšiť svoje pozície v akciových fondoch.

Kríza tiež priniesla urýchlenie niektorých technologických trendov, ako sú videokonferencie, aleb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:07