StoryEditor

Papiere za digitál môžu od nového roka vymeniť aj drobní živnostníci

14.02.2022, 18:00
Aké sú top novinky v účtovníctve tento rok a čo prinesú v praxi? O najdôležitejších z nich hovorí Marcel Muráni, konateľ a daňový poradca Emineo Partners.

Aké kľúčové zmeny nastanú v tomto roku v účtovníctve u živnostníkov a malých firiem?

Všetky zmeny, ktoré vyplývajú z novelizácie zákona o účtovníctve, nie je ani možné vymenovať, avšak spomenuli by sme najdôležitejšie z nich. Hlavná a najvýznamnejšia zmena súvisí s digitalizáciou účtovníctva. Z náležitostí účtovného dokladu sa od 1. januára tohto roka vypúšťa povinnosť uvádzať na účtovnom doklade označenie účtov, na ktorých sa účtovný prípad zaúčtuje, a takisto sa vypúšťa podpis osoby zodpovednej za zaúčtovanie účtovného dokladu, za predpokladu, že overenie účtovného prípadu bude zabezpečené elektronickou výmenou údajov alebo vnútorným kontrolným systémom účtovných záznamov.

Priblížite to viac?

Pri transformácii účtovného záznamu do súborového formátu v rastrovej grafickej forme (to jest napríklad obrázok vo formáte pdf, png, jpg, tiff) musí účtovná jednotka zabezpečiť, aby pôvodná podoba a nová podoba účtovného záznamu spĺňala nasledujúce náležitosti: úplnosť, obsahovú a vizuálnu zhodu, čitateľnosť celej plochy účtovného záznamu a neporušenosť obsahu účtovného záznamu.

Klasická „papierová“ forma je naďalej akceptovateľná?

Účtovná jednotka sa musí rozhodnúť, či bude viesť účtovné záznamy v elektronickej alebo listinnej podobe. Je možná aj kombinácia, napríklad odberateľské faktúry sa môžu viesť elektronicky a prijaté dodávateľské faktúry v listinnej podobe. Zjednodušene je možné povedať, že od 1. januára môžu prejsť na digitalizáciu účtovníctva aj malé a stredné podniky, dokonca aj drobní živnostníci. Nové znenie zákona o účtovníctve túto digitalizáciu umožňuje.

V akom prípade by ste ju odporúčali?

Pri zmene účtovníctva z listinnej na elektronickú podobu odporúčame podnikateľom poradiť sa s daňovým poradcom, prípadne audítorom, keďže táto zmena v seb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 02 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2024-03-13 10:41:35 - Feat.: - Title: Aktívny životný štýl dáva nášmu životu zmysel, zlepšuje jeho kvalitu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 00:26