StoryEditor

Od ihrísk ku kongresovej turistike

27.04.2009, 00:00

Kongresová turistika, lákadlo v podobe zaujímavých príjmov pre každé väčšie mesto, hotelové či kúpeľné zariadenie, má z hľadiska dostupnosti na strednom Slovensku ideálne podmienky. Pre biznismenov zo všetkých kútov krajiny môže byť v tomto regióne skutočne zaujímavé, najmä ak ide o miesto s jedinečnou a čo najkomplexnejšou ponukou služieb. Takéto ambície má pri Zvolene Tenis Centrum.

Vyhadzov z bývalej práce
Pred necelými dvadsiatimi rokmi sedeli na tomto mieste dvaja mladí tenisoví tréneri, ktorých práve vyhodili z práce. Pozerali sa na staré basketbalové ihrisko, zarastené metrovou trávou a burinou.

"Keď nemôžeme trénovať na pôvodnom mieste, budeme trénovať tu -- povedali sme si vtedy s kamarátom," spomína dnes Jiří Příkazský, majiteľ Tenis Centra. Tak sa zrodil nápad urobiť z basketbalového ihriska tenisové pre tých, ktorí chceli s nimi trénovať. Za stotisícový podnikateľský úver zrekonštruovali ihrisko, šatne a začali konkurenčný boj.

V lokalite postupne pribudli ďalšie dva kurty a malý bufet, ktorý bol začiatkom cesty k terajšej gastronómii.

Spojenie dvoch areálov
Problém sezónnosti vyriešila výstavba dvojkurtovej, na tie časy luxusnej haly a squashového dvorca spolu s barom a šatňami. Keď mesto Zvolen vypísalo verejnú súťaž na dlhodobý prenájom tenisového areálu, z ktorého predtým Příkazského a jeho kolegu vyhodili, rozhodli sa zúčastniť a vyhrať. To sa im aj podarilo a v roku 2001 začali so spájaním oboch areálov. "V tej chvíli sme vedeli, že pri takomto počte dvorcov môžeme naše podnikanie rozšíriť nielen o trénerskú aktivitu, ale aj ďalšie podnikanie. Začali sme pre firmy organizovať tenisové eventy a rôzne spoločenské akcie pre významných klientov z oblasti finančníctva, priemyslu, štátnej správy."

Z jednodňových viacdňové akcie
S obľúbenosťou eventovej turistiky rástol záujem klientov o rozšírenie služieb. Z jednodňových akcií sa stávali viacdňové, takže prirodzeným vývojom prišli k tomu, že v roku 2002 začali s výstavbou hotela a reštaurácie. Už pri plánovaní a monitorovaní trhu majitelia zistili, že okrem čistej ubytovacej kapacity by mal hotel ponúkať aj priestory pre biznis klientelu. Ako vyratúva Příkazský, v roku 2004 preto nasledovalo otvorenie hotela so 40 lôžkami spolu s kongresovými priestormi a reštauráciou s kapacitou 130 miest. S rozširovaním areálu sa zvyšoval aj počet zamestnancov. Na začiatku pôsobili vo firme dvaja, neskôr prijali správcu kurtov a so spustením prevádzok pribúdali ďalší zamestnanci, až sa ich počet vyšplhal na 25.

Finančné služby vymenili
Na financovaní veľkých investícií sa podieľala Slovenská sporiteľňa. Podľa Příkazského nebola ich predchádzajúca banka ochotná podporiť stavbu hotela, tak ju vymenili. "Naša spolupráca so Slovenskou sporiteľňou je od začiatku výborná. Z ich finančného centra nám pridelili biznis manažéra, s ktorým sme konzultovali naše zámery. Zistil som, že tento človek chce prispieť k úspešnosti projektu. Nikdy som od neho nepočul -- toto sa nedá. To je jeden z dôvodov, prečo sme si vybrali Slovenskú sporiteľňu." Vďaka spomínaným investíciám sa z Tenis centra stala destinácia obchodných stretnutí s tržbami takmer 700-tisíc eur ročne. Vlani k tejto sume prispeli nielen kongresové podujatia, teambuildingy, obchodné rokovania, ale aj celoročné možnosti venovať sa tenisu, squashu, wellness, bowlingu či bedmintonu -- na jedinom dvojhektárovom pozemku.

V súčasnosti má Tenis centrum vypracovaný projekt na rozšírenie ubytovacích kapacít a vybudovanie wellness. Příkazský je presvedčený, že v spolupráci s doterajšou bankou a s využitím fondov Európskej únie sa im podarí naďalej napredovať s firmou aj centrom a udržať si tak konkurencieschopnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:11