StoryEditor

Záchranný plán českého týždenníka, indický protest proti firme Google, ale aj britská cenzúra Wikipédie poznačili svet médií počas uplynulých siedmich dní

14.12.2008, 23:00

Médiá trpia nielen pre finančnú krízu, v dôsledku ktorej bankrotujú a zoštíhľujú stavy, ale v niektorých krajinách stále ťahajú za kratší koniec i vo vzťahu k miestnym mocipánom. Tí ich cenzurujú.
Zmenou periodicity z jedného na dva týždne reaguje vydavateľ českého kultúrneho týždenníka A2 na finančnú krízu. V editoriáli posledného čísla odôvodňuje dosahy ekonomickej recesie na médiá šéfredaktorka časopisu Libuše Bělunková. "Témy kritickej a recenznej práce súvisia s dopadom hospodárskej recesie na médiá. Tie reagujú prepúšťaním, šetrením, novým dôrazom na rýchlosť a eliminovaním nerentabilných (kritických) textov." Od januára sa okrem periodicity pozmení aj formát, ktorý by mal získať nielen na rozmere, ale tiež na hrúbke. Počet strán sa rozšíri zo súčasných 32 na 40. Zmeny sa premietnu aj do ceny, ktorá za zvýši z 25 českých korún na 39. "Výraznou zmenou bude posilnenie časti venovanej umeniu. Monitoringu diania v spoločnosti a politike prostredníctvom kultúry sa však nevzdáme." Pribudnú nové rubriky Subkultúra a pravidelná sumarizácia verejného odporu (pracovný názov Napätie a odpor). Väčší dôraz chcú dať aj výtvarnej stránke.
Thajsko zakázalo Economist

Thajský distribútor magazínu Economist zakázal minulotýždňové vydanie tohto ekonomického periodika. Dôvodom je fakt, že sa v ňom objavil článok kritizujúci thajského panovníka. "Analyzuje rolu 81-ročného kráľa Bhumibola Adulyadeja v politike. Článok by mohol uraziť monarchiu, ide o nevhodný a citlivý materiál," uviedlo vo svojom stanovisku vydavateľstvo Asia Books. Thajsko má vo svojej legislatíve zakotvené najtvrdšie postihy za urážku hlavy štátu na svete, vinník môže za ňu čeliť až pätnástim rokom odňatia slobody. V krajine sa napríklad za príliš kritický voči kráľovskej korune považuje aj internet a od zosadenia bývalého premiéra Thaksina Šinawatru v roku 2006 je pod prísnou kontrolou. Thajské špeciálne policajné oddelenie sleduje viac ako 20 webových stránok, ktoré urážajú monarchiu. Minulý rok vyvolala pozornosť kauza okolo videa zverejneného na YouTube. Anonymný používateľ v ňom zobrazil sériu kráľových fotografií a vedľa nich chodidlo. Thajčania veria, že chodidlá sú najšpinavšou časťou tela a video považovali za urážku.

India hrozí programu Google Earth

Viaceré svetové médiá minulý týždeň informovali, že teroristi použili pri nedávnych útokoch na Mumbaj navigačný softvérový program Google Earth. Z tohto dôvodu sa preto skupina indických právnikov rozhodla podať žalobu, v ktorej žiadajú zakázať používanie programu až do úplného ukončenia vyšetrovania. Google Earth, voľne dostupná počítačová aplikácia, ponúka relatívne presné a podrobné satelitné snímky zemského povrchu. Právnici sú presvedčení, že vďaka tomuto programu a GPS navigátorom teroristi dobre poznali miesta útokov. V rámci žaloby požiadali súd, aby vydal predbežné opatrenie, ktoré by nariadilo spoločnosti Google rozmazať snímky citlivých miest v Indii. Medzi také patrí napríklad centrum jadrového výskumu v meste Bhabha s dvoma atómovými reaktormi. "Nasmeruje lietadlo do výskumného centra v Bhabha a máte tu druhý Černobyľ," povedal bezpečnostný expert Praful Bidwai. Narážal na program Google Earth, ktorý disponuje detailnými snímkami uvedeného miesta. Pri nedávnych teroristických útokoch na Mumbaj zahynulo viac ako 170 ľudí.


Pulitzer aj pre internet

O prestížnu americkú Pulitzerovu cenu sa budú môcť uchádzať aj autori článkov, ktoré ich zverejnili len na internete. Navyše, ocenenie môžu odteraz získať vo všetkých štrnástich kategóriách. Naďalej ju však získavajú iba noviny alebo spravodajské organizácie z USA, ktoré publikujú minimálne v týždennej periodicite a sú "primárne určené na zverejňovanie pôvodných správ" a "zachovávajú najvyššie princípy žurnalistiky", uvádza sa na internetovej stránke www.pulitzer.org. Sig Gissler z Pulitzerovho výboru tvrdí, že tento krok dokazuje ich ochotu prispôsobiť sa nevšednému rozvoju online žurnalizmu. Dodal, že výbor tým plne uznáva úlohu webu. Ceny v dvoch kategóriách budú naďalej udeľovať iba pre fotografie uverejňované v printových médiách. Zmenili sa aj podmienky na udelenie ceny za regionálne informovanie o mimoriadnych udalostiach. Výbor bude dávať dôraz na rýchlosť a presnosť prinášania správ.

UniCredit Bank s novou agentúrou

Agentúra Mayer / McCann Erickson zvíťazila vo výberovom konaní na výber kreatívnej agentúry pre UniCredit Bank Slovakia. Agentúra pre ňu zabezpečí komplexný servis služieb v oblasti marketingovej komunikácie. "Po dôkladnej analýze a vyhodnotení navrhovaných riešení sme sa rozhodli, že naším strategickým partnerom v oblasti marketingovej komunikácie sa stane Mayer / McCann Erickson. Veríme, že budeme pokračovať v komunikačnej stratégii UniCredit Bank a že spoločne naplníme ciele banky," povedala Martina Fatyková, vedúca marketingovej komunikácie UniCredit Bank.


Sodexho mení logo

Sodexo, svetový líder v oblasti poskytovania stravovania, facility manažmentu a zamestnaneckých benefitov, začal implementovať nové prvky korporátnej identity už aj na Slovensku. Spoločnosť predstavila strategický plán, ktorý sa opiera o skúsenosti, znalosti a názory viac ako 350 manažérov z piatich kontinentov. S cieľom odzrkadliť zmenu stratégie firma upravila svoje meno i logo. Z názvu bolo vypustené písmeno "h", čím sa stáva jednoduchší, dynamickejší a ľahšie vysloviteľný pre ľudí na celom svete. Písmeno "h" v pôvodnom názve reprezentovalo francúzske slovo "hoteliere" (v preklade hotelové / pohostinské služby), čiže v rámci novej stratégie, keď firma poskytuje omnoho viac služieb ako len v oblasti hotelových alebo stravovacích, bolo prirodzené, že písmeno sa z názvu vynechalo. Súčasne s úpravou mena bolo zmenené aj logo, ktoré je teraz modernejšie.

Facebook dobieha MySpace už aj v USA
Súboj dvoch najväčších komunitných sietí v USA sa vyhrocuje. Podľa novembrových dát sa Facebook rekordne priblížil k MySpace. Zatiaľ čo v Európe a celosvetovo jasne dominuje Facebook, situácia v Spojených štátoch je iná, dlhodobým lídrom je tam MySpace a dvojkou je momentálne Facebook. Náskok MySpace sa však v novembri výrazne znížil. Môže za to narastajúca popularita komunitnej dvojky, ale aj pokles priaznivcov súčasného lídra. Podľa dát, ktoré zverejnil Compete.com, navštívilo MySpace v novembri 56 418 306 unikátnych používateľov (USA) a Facebook 49 436 582 používateľov. V medziročnom porovnaní ide o 14,4-percentný pokles pre lídra a 69,5-percentný nárast pre Facebook. "Pokiaľ si Facebook udrží toto tempo, je len otázkou niekoľkých týždňov, kedy vystrieda na čele amerických komunít komunitnú jednotku MySpace," napísal internetový magazín MarketingVox.
Lyžiarsky zväz s novým logom

Slovenský lyžiarsky zväz v spolupráci s lyžiarskym strediskom Jasná Nízke Tatry predstavil v úvode minulého týždňa nové logo lyžiarskej reprezentácie. Na bielom podklade je červeno-modrý nápis SLOVIAKIA SKI TEAM a symboly dvoch párov lyží takisto v modrej a červenej farbe. Bude ho používať zväz na jasnú vizuálnu identifikáciu slovenskej reprezentácie. Krstnými rodičmi loga sa stali predseda zväzu Igor Rattaj a najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová, ktorí slávnostné uvedenie do života zrealizovali hodením snehových gúľ. Slávnostný krst bol začiatkom kandidátskej prípravy strediska Jasná na usporiadanie pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Wikipédia pod cenzúrou
Niekoľko významných poskytovateľov internetu začalo v piatok blokovať prístup na Wikipédii na stránku s článkom o albume Virgin Killer nemeckej rockovej skupiny Scorpions. Na kontroverzný obsah upozornila spoločnosť Wikimedia Foundation a britské firmy organizácia Internet Watch Foundation. Poukázala, že stránka zobrazuje fotografiu nahého dieťaťa, ktoré v čase fotenia ešte nemalo 18 rokov. Autorom obalu nahrávky z roku 1976 je Michael von Gimbut. Predstavitelia Wikipédie sa bránia argumentom, že problémový obal albumu existuje už desaťročia a okrem Wikipédie figuruje aj v mnohých časopisoch a knihách. Po blokovaní stránky si spomínaný článok s obrázkom nemôže prezrieť až 95 percent používateľov internetu vo Veľkej Británii.

Z1 je opäť v tieni podozrenia pre skrytú reklamu

Česká spravodajská televízna stanica Z1 čelí opäť podozreniam, že odvysielala neoznačenú reklamu. Už druhýkrát ju na ňu upozornila česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Pred časom šlo o prípad, keď sa v lifestylovom programe objavila reportáž o novootvorenej predajni Gucci v centre Prahy, ale aj televízny príspevok o luxusnom telefóne Vertu od Nokie. Vo veci skrytej reklamy začala teraz v decembri Rada pre televízne a rozhlasové vysielanie opäť analyzovať program Z1. Tentoraz sa to však týka okrem lifestylového magazínu Runway aj programov Z1 Business a Z1 Peníze. V relácii Runway začala rada prešetrovať dvojicu reportáží, konkrétne jednu o stredisku Svatá Kateřina a druhú o kaviarňach Starbucks. Okrem nich analyzuje aj dva rozhovory. Televízia Z1 sa predbežne proti obvineniam ohradila.

Asistovaná samovražda v TV

Britská televízia Sky Real Lives odvysielala v stredu dokument o asistovanej samovražde, ktorého súčasťou je aj autentický záznam posledných chvíľ nevyliečiteľne chorého Američana Craiga Ewerta. Počítačový odborník z Chicaga, ktorý trpel degeneratívnym nervovým ochorením, podstúpil asistovanú samovraždu v roku 2006 na klinike vo švajčiarskom Zürichu. V dokumente oscarového režiséra Johna Zaritského vidno Ewerta, ako si dáva prášky na spanie, požiada manželku, ktorá sedí pri posteli, aby mu podala jablkový džús, potom si sám pomocou zubov vypne prístroje a zomiera. "Keď to spravím, proste zrazu zomriem. Ak to nespravím, budem v podstate už len trpieť, spôsobovať utrpenie aj mojej rodine, a potom aj tak zomriem," hovorí Ewert. Proti vysielaniu sa vopred ohradzovali britské organizácie a v parlamente sa k nemu musel na popud znepokojených poslancov vyjadrovať aj premiér Gordon Brown. "Je to cynický pokus, ako zvýšiť sledovanosť televízie," vyjadril sa Peter Saunders, riaditeľ organizácie Starostlivosť namiesto zabíjania. Manželka hlavnej postavy má iný názor: "Manžel si vyslovene prial, aby to odvysielali."

Komentátora HN ocenili
Nadácia Liberálna spoločnosť ocenila dramaturga rozhlasovej relácie Z prvej ruky a komentátora denníka Hospodárske noviny a viacerých médií Róberta Kotiana. Získal cenu za šírenie myšlienok slobody slova, slobody verejnej diskusie a myšlienok liberalizmu v médiách za rok 2008. Ocenenie udelila nadácia prvýkrát. Jej zámerom je oceniť autorov, ktorí svojou publikačnou činnosťou prispeli k rozvoju a uplatňovaniu liberálneho myslenia v rôznych oblastiach spoločenského života, a tým aj k podpore liberálnych hodnôt. Kotian si s diplomom prevzal aj finančný dar 20-tisíc korún (664 eur). Výročnú cenu podporila spoločnosť Slavia Capital.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:23