StoryEditor

Perfektnej symetrie sa tento raz nedočkáte

28.10.2008, 23:00
V každom období existujú kapely, ktoré posúvajú žáner dopredu. Vymýšľajú nové postupy, výrazy alebo myšlienky. Popri nich sa vždy logicky vyskytnú kapely, ktoré dokážu naskočiť na rozbehnutý vlak a vezú sa.

Takouto kapelou sú aj Keane. Muzikanti okolo speváka Toma Chaplina nevymysleli nič výnimočné okrem toho, že na prvom albume nepoužívali gitaru.

Nový začiatok
Debut mal vďaka singlu Somewhere Only We Knows nevídaný úspech a dvere do hudobného priemyslu boli pre troch Britov otvorené dokorán. Druhý temnejší album Under the Iron Sea sa však nestretol s takým úspechom a spevák kapely prepadol ťažkým drogám. Po úspešnom vyliečení frontmana sa Keane naplno pustili do práce na tretej nahrávke. Sľubovali zmeny, nový zvuk a vyzretejšie texty.
Výsledok je prinajmenšom rozpačitý. Zmena je však jasná od prvého tónu titulnej Spiralling. Výrazne pribudla elektronika a refrény sú plné vokálov. Druhá Lovers are Losing pripomenie kolegov The Killers. Chaplinov spev akoby si nevedel nájsť miesto. V nasledujúcej Better Than This preto opäť znie jeho známy falzet. Hlavný motív je však až priveľkou napodobneninou Bowieho fenomenálnej skladby Ahes to Ashes.

Bez nápadu
Áno, Keane radi vykrádajú. Niekedy si požičajú iba zvuk a občas, ako v prípade spomínanej skladby, celý motív. Štvrtá You Haven't Told Me Anything však má ich rukopis. Rovnako ako titulná Perfect Symmetry. Natiahnuté spevové linky, výrazný klavír a pompézny záver. You Don't See Me patrí spoločne s Playing Along a Love is the End k pomalým skladbám perfektnej symetrie. Všetky sú príjemne na počúvanie, ale nič viac od nich nečakajte.
Chaplinov spev navyše s pribúdajúcimi skladbami lezie čoraz viac na nervy. Progresívnejšou časťou albumu mali byť zrejme skladby typu Pretend That You're Alone a Again a Again. Slovenský preklad poslednej menovanej presne vystihuje najnovší album britskej skupiny. Ich tretia nahrávka je stále to isté znova a znova. Nápad však chýba.

Vlastná cesta
Perfect Symmetry nespôsobí revolúciu. Využíva zaužívané postupy, známe spevové linky a obohraté zvuky. Napriek tomu sa občas objaví chytľavá melódia a závan originality. Ten sa však stratí pod nánosom pátosu a bohapustého vykrádania obľúbencov kapely. Keane by preto mali objaviť vlastnú cestu.
Tou, po ktorej sa vydali pri nahrávaní tretieho albumu, sa už totiž chodilo dávno pred nimi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 15:22