StoryEditor

Vyberáte si klimatizáciu? Poradíme vám, na čo si musíte dať pozor

22.06.2020, 10:45
Nevhodne klimatizované priestory môžu spôsobiť zdravotné problémy. Preto je dôležité poradiť sa o spôsobe chladenia s odborníkom a nešetriť na nesprávnom mieste.

Kto uvažuje nad klimatizáciou, nemal by už rozhodnutie odkladať na neurčito. S príchodom horúčav sa bude dopyt po tomto type služieb zvyšovať a čakacie lehoty predlžovať. Pri výbere vhodného chladenia sa však treba zamyslieť nielen nad jeho výkonom. „Pandémia koronavírusu upriamila pozornosť ľudí vo väčšej miere na respiračné ochorenia. Ľudia ich dnes berú vážnejšie, nik nechce zbytočne prechladnúť. Ak si uvedomíme, že priemerne trávime denne až 21 hodín v uzavretých priestoroch, nie je rozumné otázku ich chladenia podceniť,“ hovorí pneumologička Marta Hájková. Nevhodne klimatizované priestory môžu viesť k zdravotným komplikáciám, ktoré postihujú najmä dýchacie cesty.

Moderné technológie na vzostupe

V novostavbách s vyšším štandardom sa na chladenie myslí už pri ich budovaní. Developeri nemyslia iba na aktívne, ale aj na pasívne chladenie. Viaceré projekty obsahujú napríklad vonkajšie žalúzie, prípadne predprípravu na ne.
Spríjemniť mikroklímu a ušetriť na chladení pomáhajú aj vegetačné strechy. „V lete, keď teplota často prekračuje 30 stupňov Celzia, sa takáto strecha zohreje na približne 45 stupňov. Škridla, plech či lepenka sa v rovnakých podmienkach rozpália až na 60 až 75 stupňov. A to má potom vplyv aj na potrebu klimatizovania budovy,“ približuje Filip Gulan, projektový manažér developerskej spoločnosti Corwin.

Žalúzie či „zelené“ strechy však počas tých najhorúce...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:11