StoryEditor

Nervozita bude naďalej udávať tempo

04.11.2007, 23:00
Strednodobý vývoj na stredoeurópskych akciových trhoch bude silno závisieť od pretrvávajúcej nervozity investorov, spôsobenej odpismi zlej úverovej angažovanosti finančných spoločností a od očakávanej stabilizácie v oblasti komodít.

Po silnom minulotýždňovom prepade finančných titulov zverejňuje štvrťročné výsledky Komerční banka, ktorej akcie si počas predchádzajúceho týždňa dokázali udržať hodnotu aj napriek zlej situácii na trhu. Naopak, konkurenčná Erste Bank síce ohlásila rast zisku, ale ani následné zvýšené investičné odporúčania nedokázali banku zachrániť pred poklesom spôsobeným turbulenciami na svetových trhov. Erste Bank tak v dôsledku negatívnych správ týkajúcich sa Citigroup a Merrill Lynch stratila za jeden týždeň celkovo až päť percent hodnoty. Paradoxne by však akcie Komerční banky mohli profitovať zo silného výkonu českého finančného trhu potvrdeného kvartálnymi výsledkami České spořitelny.
Určitá konsolidácia by mohla nastať v energetickom sektore, ktorý pod vplyvom rastúcich cien ropy silne silnel. Historické maximá výrobcu elektrickej energie ČEZ, dosiahnuté po správach o možnom menšom rozsahu predaja štátneho podielu akcií a o akvizičných snahách na tureckom trhu by mali prejsť určitou korekciou pod vplyvom uzatvárania ziskových pozícií.
Dnešné zverejnenie štvrťročných výsledkov farmaceutickej spoločnosti Zentiva by malo potvrdiť horšie než očakávané výsledky avizované v rámci správy pripravenej pre londýnsku burzu. Vzhľadom k tomu, že Zentiva už druhýkrát v tomto roku negatívne prekvapila svojimi výsledkami, očakávame prehodnotenie budúcoročného výhľadu spoločnosti.
Z oblasti makroekonomických informácií bude kľúčové štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky, v rámci ktorého by sa banka mala vyjadrovať k očakávanému vývoju základných úrokových sadzieb v eurozóne. Vo svetle predbežných údajov októbrovej inflácie, ktorej hodnota (2,6 %) výrazne predstihla predpovede, predpokladáme, že ECB do konca roka ešte raz zvýši sadzby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 15:05