StoryEditor

Na úspechy si radšej nezvykajte

18.06.2009, 00:00
Autor:
SOVSOV

Prvé úspechy v práci môžeme prirovnať pokojne k športovým. Vtedy dochádza k uspokojeniu a preceňovaniu schopností. A to vám krátko po štarte bez milosti "zlomí väzy". Ak vám skúsenejší hovoria, aby ste neprestali na sebe pracovať, neberte to jedným uchom dnu a druhým von.

Spanie na "vavrínoch"
Dôležitú úlohu zohrávajú vaši skúsenejší nadriadení. Práve oni by vám prijateľným spôsobom mali vysvetliť, prečo je dôležité nezaspať na vavrínoch. Prvé triumfy totiž so sebou prinášajú riziká. Zdravé sebavedomie, samozrejme neškodí, no určite ho vtedy môžete mať v sebe až nezdravo veľa. "Týmto ľuďom treba ukázať, že napriek prvotným úspechom majú toho ešte veľmi veľa pred sebou. Samozrejme, zložitejšie úlohy a problémy. Schopnosť naučiť sa pracovať so svojím úspechom je veľmi dôležitá", upozorňuje výkonná viceprezidentka pre ľudské zdroje Slovak Telekom Anna Hudáková.

Súčasné nároky a dynamický vývoj by vás mali presvedčiť o tom, že ten, kto nepracuje na svojom osobnom raste, začne zaostávať a vytvárať si takzvanú bariéru neschopnosti.

Odpustite si neschopných
Vaši nadriadení sa tiež môžu dopustiť omylu, ak sa začnú obklopovať ľuďmi, ktorí sú menej schopní než oni sami. Celý tím sa vtedy môže dostať do skupiny priemerných a slabších. A to je z dlhodobého hľadiska veľmi nebezpečné. Podstata kariéry spočíva teda v dosahovaní úspechov, no preto je potrebné mať aj schopných nadriadených.

"Pre sebavedomého mladého človeka je dôležité, aby si z času na čas posúval latku vyššie. Neustály pocit zdravej nespokojnosti ho tak motivuje, aby na sebe pracoval a dosahoval ďalšie úspechy," hovorí Drahomíra Kutňanská, riaditeľka personálnej spoločnosti Randstad pre Slovensko.

Krst ohňom
Za prvé úspechy je dôležité mladých pochváliť, no nevenovať tomu priveľkú pozornosť. Vtedy to môže ľudí v začiatkoch veľmi negatívne ovplyvniť. A vyvolať dojem o vlastnej dokonalosti. A veľký problém môže nastať, ak dôjde k rýchlej výmene šéfa, ktorý dotyčného mladého až nezdravo prechvaľoval. Jednoducho stratí pôdu pod nohami s tým, že nad ním nestojí už jeho "ochranca".

Takže je jasné, že v začiatkoch mladých dôležitú úlohu zohráva aj prvý šéf. "Jeho postoj je barometrom, podľa ktorého študent či absolvent merajú svoje prvé úspechy, a je rovnako zásadný v tom, či ním bude motivovaný, alebo či negatívne ovplyvní jeho správanie," dodáva Jan Zajíček, senior konzultant z oddelenia poradenských služieb Deloitte.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:24