StoryEditor

Kvôli zdraviu stačí pohnúť kostrou

19.07.2007, 00:00
Podstatou je renesancia gréckeho umenia kompenzovať prácu.

Zvyšovanie výkonnosti manažérov je moderným trendom dnešnej doby. Má to však i druhú stránku. Aj manažér je iba tvor s reálnymi možnosťami a hranicami. Potrebuje si tiež udržiavať fyzickú i psychickú kondíciu. Teoreticky to ovláda azda každý z nich. Mnohí sa práve z týchto dôvodov začínajú aktívne oddávať životnému štýlu wellness. Ako prvý prišiel s touto myšlienkou Dr. Halbert L. Dunn, ktorý koncom 50. rokov minulého storočia prednášal v kostole vo Washingtone na tému zdravie. Podľa trénerky lifemanažmentu Martiny Zahradníkovej je wellness stav organizmu, ktorý vedie k vnútornej pohode a rovnováhe. Je to predovšetkým aktívna voľba a snaha niečo pre svoje zdravie urobiť aj v čase, keď nie sme sužovaní chorobou. Podľa Martiny Zahradníkovej v porovnaní s východnou filozofiou je pojem wellness veľmi mladý, avšak jeho korene siahajú do starovekého Grécka, no podobnosť s východnou filozofiou je výrazná.

Príjemne sa cítiť a byť zdravý
Pojem wellness zahŕňa dva pojmy - wellbeing, čiže dobre a príjemne sa cítiť - a fitness - byť fit, teda zdravý. Trénerka lifemanažmentu Martina Zahradníková ďalej uvádza, že približne 40 percent štyridsiatnikov trpí ochoreniami pohybového aparátu. Približne 30 percent trpí nadváhou a kardiovaskulárnymi ochoreniami asi 70 percent. Podľa nej sú však rôzne zdroje jednotné v tom, že iba približne 20 percent manažérov je fyzicky úplne fit.
V tejto súvislosti si treba uvedomiť bežný pracovný čas manažéra - denne 10 hodín a viac. Ako ďalej uvádza Martina Zahradníková, ak k tomu prirátame enormný tlak z okolia, časté potláčanie emócií a vysoké očakávania od seba samých, je natoľko vyťažený, že už nedokáže vnímať varovné signály svojho tela. Telo vytvára mnoho kompenzačných mechanizmov, no ak pretečie posledná kvapka, aj v našom organizme dôjde k narušeniu rovnováhy. Jemný a citlivý mechanizmus sa poruší. Mnohí manažéri prichádzajú k lekárovi až vtedy, keď je ich zdravotný stav vážne ohrozený.

Boom wellness až v ostatných rokoch
Naši predkovia potrebovali zháňať potravu a museli sa činiť, aby prežili. Kvôli tomu museli predovšetkým "pohnúť kostrou". Ich svalové skupiny nezaháľali. Podľa Mariána Markecha, lekárskeho riaditeľa Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, ich srdcia a pľúca potom fungovali takmer bez chýb. Čas 21. storočia prináša nároky iného druhu a činnosť dnešného človeka je fyzicky náročná rozdielnym spôsobom. Často sa zakladá na celodennom vysedávaní v aute, za stolom pri práci s počítačom. Ako ďalej uvádza Marián Markech, v ostatných piatich rokoch sa zvýšil počet manažérov, ktorí pociťujú nadmerný stres, takmer o 25 percent. Veľmi často sa objavujú prejavy depresie, smútku a sklamania či patologická únava chronického typu. Pridružujú sa k tomu poruchy spánku, podráždenosť i problémy s pamäťou či potenciou. Je vedecky dokázané, že asi na 80 percent môžeme stav svojho zdravia, teda stav fyzickej, psychickej a sociálnej pohody, ovplyvniť spôsobom života a životosprávou.
Prečo boom wellness nastal až v ostatných rokoch? Odpoveď treba podľa Martiny Zahradníkovej hľadať v ekonomicko-spoločenských udalostiach. Rok 1989 súvisí s rozvojom podnikania, otvorili sme sa novej západnej civilizácii s vysokým technickým štandardom a blahobytom. Latky sú nastavené príliš vysoko. Ľudia vnútorne pociťujú potrebu zdravého životného štýlu a wellness toto všetko ponúka. Tak ako sa dnes nové trendy týkajú oblečenia, áut, bytových zariadení, tak sa týkajú aj pohybových aktivít. Byť ,"in" sa vyslovene vyžaduje.

Cesta k šťastiu
Vo všeobecnosti platí, že dobré zdravie a dobrý vzhľad sú v súčasnosti ekonomickou nevyhnutnosťou. Tieto faktory majú priamy vplyv na osobné šťastie človeka. Wellness zahŕňa kontrolu telesnej hmotnosti, optimálnu zdravú výživu, pohybovú aktivitu, elimináciu a kontrolu stresu. Je súčasťou života tých, ktorí sa starajú sami o seba a nemusia sa spoliehať len na starostlivosť lekárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:13