StoryEditor

Portál katastra šetrí vlastníkom čas i peniaze

07.08.2020, 00:00
Kataster je „živý“ systém, do ktorého neustále pribúdajú nové informácie. To je jeden z dôvodov, prečo sa v liste vlastníctva môže objaviť chyba. Ako si dôležité údaje skontrolovať a ako postupovať, ak narazíte na nezrovnalosť, vysvetľujú odborníci z praxe.

Odpovedá Andrej Wallner, odbor komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

1. Dostupnosť údajov
Možnosť získať informácie o poľnohospodárskej pôde na internete sa odteraz rozšírila.
Nový verejný nástroj má pomôcť najmä pri odhaľovaní možných podvodov s agrodotáciami. Ako postupovať pri vyhľadávaní?
V prvom kroku musíte otvoriť webovú stránku Úradu geodézie a kartografie a kliknúť na priečinok s názvom Mapový klient. Kliknutím na farebný symbol vedľa poľa na vyhľadávanie musíte zmeniť tému na priečinku Kataster nehnuteľností. Kliknutím na ľavý bočný panel si zvoľte Vrstvy a podkladové mapy, zaškrtnite si Agrovrstvy a po ich rozkliknutí sa dostanete k zoznamu vrstiev, ktoré si môžete aktivovať zaškrtnutím. K agrovrstvám sa dá dostať aj cez webovú stránku ministerstva pôdohospodárstva. Stačí kliknúť na tlačidlo Agromapy v pravom bočnom paneli, ktoré vás priamo presmeruje na mapový portál. Prístup si nevyžaduje prihlasovacie údaje.


2. Rozšírené informácie
Na webovej stránke ministerstva pôdohospodárstva budú pre všetkých dostupné údaje o vlastníkoch jednotlivých pozemkov aj o žiadateľoch o priame podpory. Čomu má slúžiť táto funkcia?
Vlastníci pozemkov si tak môžu overiť, kto na ich pôdu bral agrodotácie. Malo by sa tak zabrániť aj nekalým praktikám vo využívaní agrodotácií. Rozšírené údaje o poľnohospodárskej pôde môžete využívať aj pri uzatváraní nájomných zmlúv. Na lepšiu orientáciu vo vlastníckych a užívacích vzťahoch k poľnohospodárskej pôde pribudli na mapovom portáli tri nové skupiny informácií. Na jednom mieste na webe môžete nájsť už aj presné hranice užívaných pozemkov, na ktoré boli žiadané priame podpory s uvedením konkrétneho žiadateľa. Nájdete tam aj obvyklú výšku nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy v danom katastrálnom území.

3. Kvalita pôdy
Uvažujem o nájme pôdy, aby som na nej mohol hospodáriť. Dá sa v systéme Mapový klient overiť aj kvalita pôdy na konkrétnom pozemku?
V systéme si môžete skontrolovať aj bonitované pôdno-ekologické jednotky, ktoré vyjadrujú kvalitu a vyčísľujú produkčno-ekologický potenciál pozemkov. Mapový portál je prepojený s portálom Finstat, online platformou s dátami o slovenských firmách, čo umožňuje získať bližšie informácie o žiadateľovi, ktorý berie na vybraný pozemok agrodotácie. Jedným klikom tak môžete zistiť napríklad to, či na pozemku hospodári schránková firma, alebo zadlžený poľnohospodár.

Odpovedá Úrad geodézie, kartografie a katastra

4. Ľudský faktor
S akými chybami v katastri sa najčastejšie stretávajú vlastníci nehnuteľností?
Nezrovnalosti v listoch vlastníctva môžeme rozdeliť do troch kategórií. Prvú kategóriu predstavujú vyslovene chybné údaje, druhú neaktuálne údaje a tretia skupina sa týka neúplných údajov. Vznik chybných údajov zapríčiňuje ľudský faktor. Údaje sa do informačného systému katastra nehnuteľností zapisujú na základe došlých listín. Chybná informácia sa môže nachádzať už v samotnej listine, ktorú vydal iný orgán. V takom prípade kataster nemôže vykonať opravu dokumentu, a preto je nutné...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 07:04