StoryEditor

Uprednostňujú domáce stavebniny

29.06.2009, 00:00

Myšlienka združiť obchodníkov so stavebninami do akejsi aliancie sa mohla zdať pred pár rokmi neproduktívna. Jej autori však mali o fungovaní združenia jasnú predstavu, a tak namiesto byrokratického medzičlánku vzniklo efektívne združenie nákupných činností pre viac ako šesťdesiat stavebnín.

Vyše 60 predajných miest
Slovenskú obchodnú alianciu stavebnín, skrátene nazývanú SOAS, založili v roku 2003 domáce firmy, ktoré boli na trhu so stavebným materiálom skúsenými hráčmi. Inšpirovala ich existencia podobných združení v zahraničí. Najdôležitejšou úlohou aliancie je zabezpečiť kvalitný nákupný servis a zefektívniť všetky nákupné činnosti jej členov. V priebehu piatich rokov sa u nás vypracovala na najväčšieho distribútora stavebného materiálu.

"SOAS má spomedzi distribútorov stavebnín najviac predajných miest. Aj vďaka nim šetríme čas našim členom, ktorí sa môžu naplno venovať svojim zákazníkom," hovorí generálny riaditeľ Ľuboslav Belko. Ako dodáva, "v roku 2006 sme mali 47 predajných miest, v minulom roku už 59 a v súčasnosti zastrešujeme nákup pre 61 obchodných prevádzok od Bratislavy po Sninu."

Najsilnejšie majú zastrešené stredné a východné Slovensko a v súčasnosti sa snažia rozšíriť svoje pôsobenie najmä v západných regiónoch krajiny. "Naším dlhodobým cieľom je rovnomerne pokryť všetky oblasti Slovenska."

Zelená pre domácich
SOAS má momentálne okolo osemdesiat dodávateľov. Ich počet neustále rastie -- ďalších si vyberajú na základe analýzy jednotlivých komodít a podľa vývoja na trhu. Prioritou v stratégii je, aby v sezóne dostatočne uspokojili dopyt a nemali problémy s dodávkou tovaru. "Aj preto máme na jednotlivé komodity viacerých dodávateľov," spresňuje generálny riaditeľ.

SOAS má v názve prívlastok "slovenský", pretože preferuje našich výrobcov. Chce podporovať najmä kvalitu a upevňovať dobré meno domácich stavebnín. Podľa Belka aliancia vie pružne reagovať aj na požiadavky trhu, ktorý si neustále žiada kvalitnejšie a lacnejšie výrobky.

Nová centrála
Než sa z dobrej myšlienky vytvoril dnešný funkčný systém s jednoduchými, ale pevnými zásadami, muselo prejsť niekoľko rokov. Zárukou rýchleho štartu firmy boli jej zakladajúci akcionári, ktorí mali už vtedy dlhoročné skúsenosti v predaji stavebného materiálu. Z tohto dôvodu nemala aliancia väčšie problémy pri rozbiehaní činnosti. Základnou filozofiou SOAS je striktne dodržiavať dohodnuté platobné podmienky, čo od začiatku oceňujú všetci jej dodávatelia.

Dôkazom jej neustáleho napredovania sú aj investície do efektívneho fungovania. V júli tohto roku plánuje presťahovať centrálu do nových administratívnych priestorov v Banskej Bystrici. Pomôže to zvýšiť kvalitu nákupného servisu a prispieť k ďalšiemu rozvoju. "Aj v oblasti financovania sa snažíme budovať dlhodobé vzťahy a nezabúdame na partnerov, ktorí firmu pomáhali rozbiehať," potvrdzuje Belko. "Prvou bankou, s ktorou SOAS pri svojom vzniku spolupracovala, bola Slovenská sporiteľňa."

Ďalší akcionári
Aj keď tlak konkurencie v oblasti distribúcie stavebného materiálu neustále rastie, aliancia je pre mnohých zárukou napredovania. Je otvorená ďalším obchodným partnerom a svojim členom okrem nákupného servisu ponúka aj možnosť stať sa jej akcionárom a zúčastňovať sa tak na riadení. V minulom roku pribudli k zakladajúcim akcionárom z radov obchodných partnerov šiesti noví. Aj to prispieva k stabilite spoločnosti a jej rozvoju.
Jozef Skalič, autor je spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:34