StoryEditor

Rozhovor: Otvorenosť ešte nie je výhra

20.01.2008, 23:00

Otvorenosť ekonomiky sa najmä pri menších štátoch, a to je aj prípad Slovenska, často vyhlasuje za veľké pozitívum. Ekonómovia v tom však vidia aj problémy. V čom?
Na otvorenosť ekonomiky sa niekedy nazerá jednostranne -- s vyhláseniami typu: čím viac je zapojená do globálneho obchodu, tým lepšie. Ale vôbec to neplatí takto automaticky. Osobitný význam má otázka, za akých podmienok sa vyváža a dováža, teda aké sú pomery dovozných a vývozných cien. To sa sleduje osobitným ukazovateľom -- pomerom indexu rastu exportných a indexu rastu importných cien. Môže nastať niekoľko situácií. Ak index exportných cien rastie rýchlejšie ako index importných cien, je to pozitívne, lebo ekonomika relatívne viac získava. Ale ak je to naopak, a to je dlhodobo situácia Slovenska, že ceny exportu rastú pomalšie než importu, z dlhodobého hľadiska to vypovedá o nižšej konkurencieschopnosti. Takže HDP, ktorý vykazujeme, sa v dôsledku tohto každý rok o nejakú sumu zmenšuje, a až tak dostávame reálny HDP, teda to, čo v krajine reálne zostáva k dispozícii na spotrebu a na investície. Znamená to, že slovenská ekonomika má síce rýchle tempo rastu, ale v dôsledku spomínaného faktora je reálne nižšie. Treba to sledovať ako dlhodobú tendenciu a nám sa to dlhodobo zhoršuje. Je to, ako keby sme museli na každú jednotku importu trošku viac vyviezť.
Ale ešte je tu druhý aspekt, týkajúci sa priamych zahraničných investícií. Investor svoje zisky sčasti repatriuje, teda vyvezie mimo Slovenska, a časť síce môže reinvestovať tu, ale aj tá zostáva vo vlastníctve investora. U nás začína tento moment naberať význam, pretože podiel zahraničného kapitálu je veľký a zahraničné firmy už majú rozhodujúci podiel na tvorbe HDP a exportu. Objemy, ktoré odídu do zahraničia vo forme repatriovaných a reinvestovaných ziskov, sa tak zväčšujú. Vezmime si prípad toľko vychvaľovaného Írska, ak hodnotíme len čisto jeho HDP na obyvateľa, je na druhom mieste v EÚ za Luxemburskom, ale ak sa skutočnosť, ako vzniká jeho HDP, hodnotí komplexne, tam sa už dostáva na oveľa horšiu pozíciu za prvú desiatku krajín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:58