StoryEditor

Pri životopise zvoľte správnu formu

09.04.2009, 00:00
Autor:
SOVSOV

Uchádzači o zamestnanie zvyknú vo svojich životopisoch klamať. Niektorí úplne vedome s tým, že u svojho potenciálneho zamestnávateľa zabodujú. V hľadaní si práce na čoraz zložitejšom pracovnom trhu vám to nepomôže. Radšej sa prispôsobte trendom a vaše reálne údaje a dosiahnuté výsledky zlepšujte podľa aktuálnych typov profesijných životopisov.

Začínajte aktuálom
Vaša pracovná história bude v chronoligickom životopise predstavená v opačnom poradí. To znamená, že v ňom začínate práve vaším ostatným pôsobiskom. Predovšetkým je tento druh životopisu veľmi prehľadný a nezabudnete v ňom na nijakú svoju pracovnú etapu. Podľa pracovných psychológov a špecialistov v riadení ľudských zdrojov si ho uchádzači volia najčastejšie. Nikdy ním nič zásadné nepokazíte. No nie je vhodné, ak v ňom bude dominovať údaj, že veľmi často meníte zamestnanie. Nie je veľmi vhodný pre typy ľudí, ktorí už majú bohatú pracovnú históriu. Z množstva údajov je vhodné vybrať iba tie, ktoré potrebujete zdôrazniť svojmu potenciálnemu zamestnávateľovi, u ktorého sa práve uchádzate o pozíciu.

Pri funkčnom životopise zdôraznite iba to, čo môže vášho potenciálneho zamestnávateľa najviac zaujímať. Veď tým zdôrazňujete všetky svoje danosti, odborné zručnosti. Dôležitá je v tomto prípade aj aktuálnosť všetkých údajov, a preto by ste ho nemali prehustiť zbytočnými životnými medzietapami, ktoré aj tak nikoho nezaujímajú.

Pri výbornom spracovaní takéhoto životopisu máte vysokú šancu vybočiť z priemeru. Keď dokážete uviesť niečo výnimočné, čo okrem vás ešte nik nedosiahol, personalistu určite zaujmete. Niektorí zamestnávatelia sa na tento typ síce dívajú trocha nedôverčivo, pretože si myslia, že tým niečo zakrývate. Ak už niečo zdôrazňujete zo svojich predností a úspechov, dávajte si pozor, aby boli v danom čase ešte stále aktuálne.

Pre sebavedomých
Kombinovaný životopis môžete používať jedine v prípade, ak ste si úplne istý svojimi úspechmi, a najmä ak ste dostatočne zdravo sebavedomý. Tento druh životopisu má veľkú váhu najmä v prípade kreatívnych, tvorivých ľudí, v ktorom by bolo suché vymenovanie všetkých údajov veľmi nudné. A najmä pomáha vtedy, ak chcete presne trafiť do žiadaného profilu spoločnosti. Ide o kombináciu funkčného a chronologického životopisu. Je síce náročný na spracovanie, no je zaujímavý a navyše pôsobí dôveryhodne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:24