StoryEditor

Slovensko má euro na dosah

05.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Prijatie eura na Slovensku je na dosah, avšak krajina musí podľa ekonóma Medzinárodného menového fondu Athanasiosa Vamvakidisa pokračovať v zodpovednej fiškálnej politike a štrukturálnych reformách. Ako dodal, slovenská ekonomika dosahujúca vysoké rasty v súčasnosti ťaží z významných reforiem. Štrukturálne reformy pritom budú podľa neho aj jedinou možnosťou krajiny na zvyšovanie konkurencieschopnosti v rámci eurozóny.
Fond Slovensku v tomto roku predpovedá reálny ekonomický rast 8,8 percenta, v budúcom roku by sa mal mierne spomaliť na 7,3 percenta. Dobré časy v ekonomike by pritom krajina mohla podľa Vamvakidisa využiť na širšiu fiškálnu konsolidáciu, čo by jej umožnilo väčšie možnosti podpory ekonomiky v slabších časoch. Tohtoročnú infláciu na Slovensku fond predpovedá na 2,4 percenta a v roku 2008 vo výške dvoch percent.
Celkovo je ekonomika Európy podľa Vamvakidisa relatívne dobre pripravená na to, aby odolala turbulenciám na finančných trhoch. V jej prospech hovorí silnejší domáci dopyt ako v Spojených štátoch a takisto silné makroekonomické fundamenty by jej mali pomôcť prekonať krízu finančných trhov. "Tieto výkyvy na finančných trhoch sa však odzrkadlia na slabšom ekonomickom raste," dodal ekonóm. Navyše rizikom do budúcnosti pre európsku ekonomiku je silnejúce euro oproti doláru a rastúce ceny ropy, ktoré sú vyššie ako sa očakávalo.
Rozvíjajúce sa krajiny Európy sú proti finančnej kríze podľa Vamvakidisa odolné, avšak objavujú sa aj určité riziká. Tie by však pri zodpovednej a opatrnej politike nemali byť podľa neho pre tieto krajiny problémom. Vo všeobecnosti podľa ekonóma Medzinárodného menového fondu platí, že v oblasti finančných trhov Európy treba pokračovať v inováciách, avšak pri dostatočnom risk manažmente. V rozvíjajúcich ekonomikách je pritom stále veľký priestor na rozširovanie úverového trhu, avšak tento proces musí byť dostatočne kontrolovaný.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:21