StoryEditor

Anketa: Ako ste sa vo svojom tíme vysporiadali s kariéristami

14.08.2008, 00:00

Peter Čerešník
generálny riaditeľ Microsoft Slovakia
Všetko je to o zložení tímu a jeho zdravej kultúre. Ak je kvalitný, tak takýto človek nemá v ňom šancu dlhšie pôsobiť. Buď sa mu podarí postúpiť vyššie, keď si dostatočne rýchlo buduje tú svoju svetskú slávu, a tak z neho prirodzene odíde, alebo je vytlačený. Má v ňom problém uspieť, pretože nedokáže dlho vydržať na jednom mieste. Ja keď som sa s takýmto človekom stretol, nikdy naše cesty nešli dlho spolu. Karierista je totiž schopný vynikajúco interpretovať výsledky, ale jeho pracovný výkon je väčšinou slabý. Dobrý profesijný a odborný výsledok je v jeho prípade zvyčajne veľmi zriedkavý.

Jaroslav Packa
výkonný riaditeľ Luka&Bramer Group
Takýchto ľudí treba čo najrýchlejšie "uzemniť". Niekedy sa dostanú aj na nižšie manažérske pozície, nikdy som sa však nestretol s tým, že by z nich boli aj top manažéri. A na tých nižších pozíciách hrali hru: čím mám viac zamestnancov, o to som lepší šéf. Moja filozofia bola takáto: ja ti ukážem, že tá istá práca sa dá urobiť aj s menším počtom zamestnancov. Teda dôležitý je výsledok, ale aj efektivita, s akou ho dosiahnem. Sú to zvyčajne veľkohubí ľudia, pri ktorých platia porekadlá "skutek utek", či ešte lepšie "dejte mi lidi, a já to udělám". Toto je ich spôsob profesionálneho fungovania.

Jozef Hílek
Predseda predstavenstva Hílek a spol.
Pôsobenie karieristu v tíme je dvojsečná zbraň. Na jednej strane kolektív ťahá, na druhej sa snaží robiť všetko sám a presadzovať len svoje myšlienky. Je rozdiel, či sa jedná o riadiaceho pracovníka alebo radového zamestnanca. Keď to nebol manažér, snažil som sa ho povzbudiť v komunikácii s nadriadeným. S manažérmi som vždy v rámci porád kontroloval plnenie jeho úloh. Nikdy som z vlastnej iniciatívy nenavrhoval, aby odišiel z firmy, skôr som sa pokúšal riešiť situáciu otvoreným rozhovorom. Samozrejme, keď si našiel inú prácu, tak som mu v tom nebránil, ale vždy sme sa rozišli slušne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:44