StoryEditor

Bob Dylan tu nie je

09.12.2007, 23:00

Hudobný génius, ktorý sa stal symbolom folkovej hudby. Muž mnohých tvárí, samotár, zhýralec, milovník. Aj napriek tomu, že životopisný film Nie som tu je jeho osobou priam presiaknutý, Bob Dylan tam nie je! Režisér Todd Hayes sa totiž rozhodol, že Dylana nielen rozštvrtí, ale rovno "rozšestí". Aj to nie hocijako.
Skrývačka
Šesť rôznych období Dylanovej kariéry zveril do rúk šiestim stvárniteľom a formovateľom. Nie je tam, ale predsa tam je. Životopisný film Nie som tu mapuje život legendárneho pesničkára Boba Dylana. Jeho kariéra rok po roku prechádzala zmenami, vývojom. Rovnako sa tomu osobnostnému vývoju nevyhol ani sám Dylan. Od plachého chlapca, milovníka francúzskeho symbolizmu až po fanúšikmi zničenú celebritu. A práve tieto etapy života sa snažil zachytiť režisér.
Chaos
Hoci už len nápad zveriť filmový osud folkrockovej hviezdy do rúk šiestim hercom znie bláznivo. Navyše ak sa ani jeden z nich nevolá Dylan, začína sa chaos. Prvých krokov Dylanovej kariéry sa zhostil mladý Woody Guthrie (Marcus Carl Franklin). Černošský chlapec niekoľkokrát uteká z domu a snaží sa nájsť svoj štýl. Tu sa odzrkadľuje doba, v ktorej Bob Dylan cítil potrebu smerovať k pôvodnému černošskému zvuku. Svojimi piesňami protestoval proti svetu dospelých. Britský herec Ben Whishaw si plynulého hrania veľa neužil. Do filmu ho totiž "vstrihávali" ako ďalšie filmové prevtelenie Boba Dylana. Whishaw zosobňuje Dylanovho najobľúbenejšieho básnika francúzskeho symbolizmu, Arthura Rimbauda. Vďaka nemu vo filme zaznejú Dylanove myšlienky. "Uznávam chaos. Ale neviem, či chaos uznáva mňa." Herec Christian Bale sa v úlohe podivného utiahnutého pesničkára Jacka Rollinsa stáva folkovým idolom. Heat Ledger, naopak, vstupuje do filmu ako šarmantný a zvodný Robbie Clark. Veľmi ľahko sa mu podarí zviesť Claire. Zamiluje sa a ožení sa. Rebelantská povaha, rastúce ego a milostné aférky nakoniec ženú tento vzťah do záhuby (etapa rozpráva o vzťahu Boba Dylana a Sarah Lownds). Všetko veľmi rýchlo. Tu už dostáva priestor hviezda celého filmu -- Cate Blanchett.
"Jej" Dylan
Jude Quinn, pod takým menom vstupuje na scénu jediná herečka filmu. Cate Blanchett nepotrebuje veľa -- stačia jej strapaté vlasy, okuliare, "dobové" nohavice a cigareta. Je presvedčivejšia ako ktokoľvek iný. Pohyby zruinovaného a zdrogovaného Dylana ovláda dokonale. Až sem ho dotlačili ľudia. Rebeluje -- klasické folkové ideály kombinuje s rockovou hudbou. Stráca fanúšikov. Droguje. Padá až na úplné dno. Tu opäť na scénu prichádza Christian Bale. Osvietený sa vydáva na božiu cestu v úlohe pastora Johna. Posledná časť filmu je venovaná Richardovi Geremu ako známemu Billy the Kidovi. Žije v úplnej anonymite na svojej farme a nikomu nehovorí svoje skutočné meno.
Aj napriek značnému chaosu pre všetkých nefanúšikov Boba Dylana je film ďalšou dobre zvládnutou filmovou biografiou. Režisér svoje videnie ozvláštnil aj koncepciou filmu. Vstupuje doň reportážnymi prvkami, myšlienkovými predeleniami a, samozrejme, aj hudbou. Tú dôkladne popretkával celým filmom. A hoci tam Dylan naozaj nie je, nezbavíte sa myšlienky, že tam naozaj bol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:00