StoryEditor

Zásobujú nábytkom celé Slovensko

26.05.2008, 00:00

Rozvoj bytovej výstavby na Slovensku nahráva aj predajcom nábytku. Napriek príchodu zahraničných obchodov s nábytkom na náš trh sa v tejto oblasti dokážu presadiť i domáci podnikatelia. Príkladom sú manželia Kondelovci a ich firma Tempo-Kondela z Nižnej, ktorá prevádzkuje maloobchodnú sieť 26 predajní nábytku po celom území Slovenska. Venujú sa aj veľkoobchodnej činnosti, v rámci ktorej zastupujú viacerých výrobcov nábytku a zabezpečujú distribúciu ich výrobkov do približne 400 partnerských predajní u nás i v Česku.

Spoločne v živote i v podnikaní
Podnikaniu sa spočiatku v malom začal venovať Miloš Kondela spolu so svojou nastávajúcou v roku 1988 v rámci združenia dvoch samostatných fyzických osôb. Zameriavali sa na reštauračné služby. Zlom nastal po svadbe. "Od roku 1989 sme podnikali ako fyzická osoba Miloš Kondela-Tempo. Nemala som ešte ani 20 rokov, manžel ukončil základnú vojenskú službu a nastúpil do Oravskej televíznej fabriky. Keďže sme cítili potrebu otestovať si vlastné schopnosti v súkromnom podnikaní, rozhodli sme sa pustiť do predaja nábytku," spomína Aneta Kondelová. "Najväčším problémom pri štarte bol pre nás akútny nedostatok finančných prostriedkov a nedostatočné povedomie o drobnom podnikaní vo verejnosti," dopĺňa ju jej manžel. Peniaze na nákup prvej nehnuteľnosti potrebnej na rozbeh podnikania získali v Slovenskej sporiteľni. Odvtedy výrazne napredujú. "Spoločnosť Tempo-Kondela je príkladom firmy, ktorá sa dokázala vďaka dobrému nápadu na trhu uchytiť a v súčasnosti patrí medzi slovenskú špičku v predaji nábytku konečnému spotrebiteľovi," hovorí Ondrej Kučerík, riaditeľ Obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Žiline, ktoré podporuje podnikanie manželov Kondelovcov prostredníctvom úverov, ale aj ďalších bankových produktov.

Menej nákladné riadenie

Manželia Kondelovci sú jedinými konateľmi firmy Tempo-Kondela, ktorá je od roku 2003 spoločnosťou s ručením obmedzeným. Zmenu právnej formy si vynútil neustály rozvoj podnikania. "Od začiatku každoročne zvyšujeme objem celkových tržieb, pričom medziročné nárasty sa pohybujú medzi 10 a 25 percentami," hovorí Kondela. Rast firmy sa prejavil aj na stúpajúcom počte zamestnancov. "Keď sme začínali, mali sme dvoch, dnes je ich 250," dodáva konateľka. "A rozdiel je aj v počte našich prevádzok. Začínali sme v oravskom regióne a dnes už pokrývame prakticky celé Slovensko. Vďaka našim partnerom sa nám podarilo preniknúť aj do Českej republiky."
V čom sú hlavné výhody podnikania z Oravy? "Tento región ponúka dostatok pracovitých a zodpovedných ľudí. A je pre nás oveľa menej nákladné riadiť podnikanie z Oravy než napríklad zo západného Slovenska. Na réžii dokážeme ušetriť v porovnaní so spoločnosťami, ktoré sídlia vo veľkých mestách, významné sumy," vysvetľuje Kondela.

Nábytok z Európy aj Ázie
Ďalší rozvoj svojich podnikateľských aktivít už majú naplánovaný. "Životná úroveň obyvateľstva rastie a s ňou sa zvyšuje aj kúpna sila Slovákov. Preto aj napriek rastúcej konkurencii v tejto oblasti pociťujeme, že dopyt po našich produktoch rastie," hovorí Kondelová. Ďalším cieľom spoločnosti Tempo-Kondela je vybudovať v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou sieť nehnuteľností, ktoré budú slúžiť ako ďalšie maloobchodné prevádzky. "V našich predajniach dávame priestor nábytku z rôznych kútov sveta, nielen z Európy," vysvetľuje Kondela a dodáva: "Myslím si, že vďaka šírke nášho sortimentu a výhodným cenám nebudeme mať ani v budúcnosti o klientov núdzu."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:19