StoryEditor

Burzami hýbali výsledky bánk

06.08.2007, 00:00
Uplynulý týždeň na kapitálových trhoch sa dal charakterizovať ako pasovačka medzi býkmi a medveďmi. Po tom, ako predminulý týždeň zatlačili medvede trhy do hlbokých strát, začiatok týždňa patril býkom, ktorí sa snažili akumulovať pozície na dobrých cenách.

V stredu však negatívna nálada zo svetových trhov opäť stiahla trhy do mínusu, a tak sme v konečnom dôsledku v piatok zavreli len v miernych stratách. Poľský index WIG20 aj maďarský BUX si odpísali okolo dvoch percent. Pražská burza zostala bez zmien.

Banky v Česku v pluse
Vývoj konkrétnych titulov by sa dal vo veľkej miere pripísať na vrub hospodárskych výsledkov ohlasovaných uplynulý týždeň. Prím hral bankový sektor v Česku a Poľsku. Erste Bank potešila medziročným nárastom zisku o 25,1 percenta na 566 miliónov eur. Vysoký nárast je generovaný jednak postupne zlepšujúcimi sa výsledkami všetkých bánk v skupine o rádovo 5 - 15 percent, no hlavný prínos bolo začlenenie rumunskej banky BCR do konsolidovaných hospodárskych výsledkov. Akcie tak aspoň sčasti korigovali svoj dramatický pád posilnením o 3,9 percenta od svojho lokálneho dna na 1 480 českých korún.
Zdá sa, že Komerční banka by sa po dlhých mesiacoch stagnácie vývoja zisku mohla prebrať k dosahovaniu lepších výsledkov. Čistý zisk za prvý polrok 2007 vrástol medziročne o 9,8 percenta na 5,3 miliardy korún, k čomu v značnej miere prispela akvizícia stavebnej sporiteľne Modrá pyramida.

V Poľsku podobne
Z poľského bankového sektora to boli predovšetkým banky Pekao, BPH, BRE Bank, BZ WBK. Bank Pekao ohlásila medziročný rast zisku na úrovni +20,9 percenta, čo bolo o celé štyri percentá viac, ako očakávali analytici. Ešte lepšie si počínala sesterská banka BPH, patriaca taktiež do skupiny Unicredit. Tá zvýšila medziročne zisk o 21,6 percenta, keď očakávania trhu boli nastavené na iba plus ôsmich percentách. BRE Bank si polepšila medziročne o 78 percent, čo je o 9 percent lepšie ako konsenzus, BZ WBK o 20 percent, resp. plus dve precentá nad odhadmi. Všeobecne tak môžeme hovoriť o veľmi dobrom výsledku bankového sektora a predpokladáme, že aj toto bola jedna z príčin, prečo si trhy dokázali udržať úroveň z predminulého týždňa.

MOL skupuje akcie
Z maďarských akcií treba predovšetkým vyzdvihnúť správy okolo rafinérie MOL. Tá v utorok ohlásila akvizíciu talianskej rafinérie bez prezradenia ceny. Špekuluje sa, že MOL zaplatil až 800 miliónov, čo by predstavovalo až 40-percentnú prémiu. MOL tak zrejme konal, aby ešte viac sťažil pozíciu OMV na prevzatie jeho akcií. Po tom, ako MOL naďalej každý deň pokračuje v skupovaní svojich akcií na trhu, aktuálne má pod kontrolou už 38,1 percenta všetkých svojich akcií. Keďže aj celková zadlženosť spoločnosti sa blíži k stanovenej hranici, očakávame do budúcnosti postupné spomaľovanie nákupov vlastných akcií.
Tento týždeň bude pokračovať sezóna ohlasovania hospodárskych výsledkov. Medzi najdôležitejšie patria KGHM, Aora, TVN, MOL, Magyar Telecom a Zentiva, ktorá už pred dvoma týždňami avizovala horšie výsledky, čo bolo príčinou ich 17-percentného pádu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 21:36