StoryEditor

Aj žiaci zakladajú firmy

30.03.2009, 00:00

Až 150 žiakov stredných škôl a gymnázií sa stretlo na minulotýždňovom Veľtrhu študentských spoločností, kde predstavili svoje produkty. "Tento rok sme mohli vidieť inovácie výrobkov so zameraním na ochranu životného prostredia. Napríklad rohožku pred dvere vyrobenú z vrchnákov PET fliaš alebo košíky a koše vyrobené z upraveného novinového papiera," vraví Marián Beluško, programový manažér Junior Achievement Slovensko, organizácie, ktorá realizuje pre stredoškolákov dlhodobý program Aplikovaná ekonómia. Študenti si v jeho priebehu založili vlastné spoločnosti, simulujúce dva až šesť mesiacov činnosť reálnych firiem.

Veľký záujem verejnosti
Ak si mládež chce založiť študentskú firmu, musí zložiť základné imanie prostredníctvom predaja akcií, musí vyplácať mzdy, hradiť náklady, aktéri sú zaregistrovaní v simulovanom obchodnom registri a v banke majú otvorený osobitný účet. "Cieľom existencie študentských spoločností nie je získať maximálny zisk, ale naučiť sa riešiť možné situácie i každodenné výzvy súvisiace s vedením firmy ešte predtým, ako skutočne prídu na reálny ekonomický trh," informuje Beluško.

V tomto duchu sa konal aj Veľtrh študentských spoločností. "Táto súťaž je zároveň i simuláciou väčšieho trhového priestoru, pretože okrem vlastných obchodných partnerov sa tu stretnú s nezávislou odbornou porotou a mnohopočetnou verejnosťou," tvrdí Beluško. Počet návštevníkov prekročil počet 1 300.

Kto sú víťazi
V kategórii Najlepší manažérsky tím sa na 1. mieste umiestnila študentská spoločnosť S.O.N.G. z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach, ktorá tak získala miestenku na európsky veľtrh do nórskeho Bodo. V kategórii Marketingová prezentácia študentskej spoločnosti získala prvé miesto študentská spoločnosť Kesh z Obchodnej akadémie na Malinovského ulici v Brezne. Najlepšiu sebaprezentáciu pripravila OA Corporation zo Spojenej školy Obchodnej akadémie vo Svidníku. Cenu za inovatívny výrobok alebo službu si odniesla ABC Corporation z Obchodnej akadémie v Sabinove. Ocenenie za zodpovedné podnikanie dostala študentská firma Genia z Gymnázia v Lipanoch. Študentom sa najviac pozdávala spoločnosť Tofu z Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach. V kategórii Najlepšia študentská spoločnosť v hodnotení verejnosťou bola ocenená spoločnosť Tistav zo Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Košiciach.

Porotcovia z Úradu Košického samosprávneho kraja a firiem U.S. Steel Košice, Hi-reklamy, Impressie a Project Consulting Cassovia ocenili znalosť anglického jazyka, kvalitne pripravené prezentácie a zaujímavé výrobky a služby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:25