StoryEditor

Čakajte veľké zmeny v predaji pôdy. Ako ho chce štát regulovať

03.11.2020, 14:08
Kupovaná výmera poľnohospodárskeho pozemku dostane strop. Predkupné právo pri prevodoch pripadne štátu či obci. Rozbehla sa diskusia o zákone, ktorý podstatne zreguluje trh s pôdou.

Strop na predávanú výmeru pozemku a predkupné právo v prospech štátu či obce. To sú najdiskutovanejšie novinky, ktoré plánuje dať ministerstvo pôdohospodárstva do novely zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku. Novela už vyvolala búrlivé reakcie. Pripomeňme, že v súčasnosti žiadne limity v predaji či kúpe pôdy neexistujú, posledná nevydarená regulácia má dátum rok 2014. Po náleze Ústavného súdu ju vo februári 2019 zrušili.

Prísne reguly

Štát sa však aj dnes predsa len snaží dosiahnuť aspoň určitú reguláciu. V prospech jeho snáh hovoria špekulatívne predaje pozemkov, na ktoré poukazujú najmä malí farmári často odstavení od možnosti dostať sa k pôde. Navyše sa k nej dostáva cez nastrčené osoby i čoraz viac cudzincov. Nielen to. Ministerstvo pôdohospodárstva argumentuje, že Slovensko je jedným z mála štátov EÚ, ktoré nemajú zákonnú reguláciu trhu s poľnohospodárskymi pozemkami. Väčšina krajín ju má a často ide o pomerne prísne regule. Napríklad podľa Heleny Patasiovej, predsedníčky Agrárnej komory Slovenska, v susedných krajinách je striktne dané, že pôdu môže získať záujemca maximálne do 20 km od svojho bydliska alebo pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:40