StoryEditor

Môžete zasiahnuť do výstavby v obci

04.11.2020, 23:00
Asi 43 percent obcí má svoj územný plán výstavby. Aj obyvatelia miest a dedín môžu rozhodovať o tom čo a kde sa má stavať. V akom štádiu je to možné a čo môžete ešte robiť, ak obec vašej pripomienke nevyhovie? Prinášame rady a odporúčania kompetentných.

Odpovedá Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy a výstavby
1. Nad dvetisíc obyvateľov
Ktorá obec musí mať svoj územný plán? Hrozia sankcie tým, ktoré ho nemajú?
Povinnosť sa vzťahuje na každú obec nad dvetisíc obyvateľov. Ostatné sú povinné mať ho, ak potrebujú riešiť koncepciu ich územného rozvoja, uskutočňovať rozsiahlu novú výstavbu a prestavbu alebo umiestniť verejnoprospešné stavby. Tiež, ak ich k tomu zaväzuje územný plán regiónu, najmä na splnenie medzinárodných záväzkov alebo na umiestnenie verejného dopravného a technického vybavenia územia celoštátneho významu. Približne 43 percent obcí nemá územnoplánovaciu dokumentáciu. Obce nie sú sankcionované, ak územný plán nemajú, informáciou, ako to bude v pripravovanom návrhu zákona, nedisponujeme.

2. Štruktúra dokumentov
Majú plánovacie dokumenty, podľa ktorých sa riadi výstavba, jednotnú formu?
Neexistuje jednotná metodika k spracovaniu územnoplánovacej dokumentácie. Obce si riešia svoj individuálny územný rozvoj prostredníctvom dokumentácie, ktorú obstarávajú v súlade so stavebným zákonom, preto sú niektoré svojím obsahom a kvalitou odlišné.


3. Dotácia z ministerstva
Budú sa poskytovať obciam a mestám dotácie na spracovanie územno-plánovacej dokumentácie?
Ministerstvo dopravy a výstavby dotácie poskytne aj v roku 2021, rozpočet je 610-tisíc eur. Dotuje sa koncept riešenia územného plánu obce alebo územného plánu zóny, ich návrh a návrh zmien a doplnkov.

4. Žiadosť a lehoty
Ako môže obec alebo mesto žiadať o dotáciu, ktorá je určená na spracovanie plánovacích podkladov?
Vyplní žiadosť, ktorej súčasťou je výpis z účtu obce v banke alebo v pobočke zahraničnej banky a vyhlásenie obce o zabezpečení vlastných zdrojov na spolufinancovanie najmenej vo výške 20 percent oprávnených nákladov. Výpis a vyhlásenie nemôžu byť staršie ako tri mesiace. Výška spolufinancovania nemusí byť vždy rovnaká. Závisí najmä od počtu žiadostí a prideleného rozpočtu na konkrétny rok. Zvyčajne je to však spomínaných 20 percent s tým, že ministerstvo poskytne dotáciu v maximálnej výške 80 percent nákladov na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie. Žiadosť skompletizuje s ôsmimi prílohami a doručí na adresu ministerstva dopravy a výstavby v čase od 15. januára do 28. februára 2021. Jednou z podmienok je aj predloženie schváleného zadania územnoplánovacej dokumen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:54