StoryEditor

Stark: ECB má dohliadať na infláciu, nie na kurz eura

25.07.2007, 00:00
Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Jürgen Stark naznačil, že banka bude v najbližších mesiacoch pravdepodobne pokračovať vo zvyšovaní úrokovej sadzby.

V rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že banka vopred nehovorí o dátumoch budúcich zmien sadzieb. Priznal, že júlový komentár banky sa v základoch zhodoval s júnovým, keď sadzby stúpli z 3,75 na štyri percentá. "Po júnovom rozhodnutí sa očakávania trhov vyvinuli spôsobom, že je pravdepodobné zvýšenie sadzieb v septembri alebo októbri. Ak prezident ECB Jean-Claude Trichet hovorí, že nevidí dôvod opravovať takéto očakávania, je to v zhode," povedal Stark.
Ekonóm sa vyjadril aj k sile eura v porovnaní s dolárom: "Exportéri v eurozóne zatiaľ netrpeli pre silné euro," povedal a odmietol ponosy Francúzska, že euro nepriaznivo ovplyvnilo ekonomický rast. "Kontinentálna Európa v súčasnosti prekonala dlhé obdobie slabého rastu. Zároveň sa spomaľuje americká ekonomika. To sa odráža aj v úrokových sadzbách," pripomenul Stark. Zdôraznil, že ECB nie je zameraná na silu eura, keďže nemá cieľ zahraničnej výmeny. "Máme jasný mandát zabezpečovať vnútornú cenovú stabilitu," doplnil. Ak by sme pridali stabilitu výmenného kurzu, mohlo by to viesť ku konfliktu cieľov a k narušeniu záruky cenovej stability.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 04:56