Mnoho ľudí v čase pandémie požiadalo o odklad splácania úveru.Dreamstime
StoryEditor

Ako bude pokračovať odklad splátok úveru?

07.01.2021, 09:00
Lex korona umožnil mnohým občanom, ktorí nie sú schopní splácať úver si splátky odložiť a to až po dobu 9 mesiacov. Tým, ktorí požiadali o odklad už v apríli táto lehota čoskoro vyprší. Ako postupovať ďalej v prípade, že ste stále v stave platobnej neschopnosti?

O odloženie splátok mohol požiadať každý občan, ktorý spláca pôžičku od banky alebo nebankového subjektu. Ak ste doteraz túto možnosť nevyužili, stále tak môžete urobiť. Je potrebné písomne alebo elektronicky požiadať banku, v ktorej úver splácate. Rovnako môžete požiadať aj lízingovú spoločnosť alebo nebankovú spoločnosť. Väčšina subjektov preferuje elektronickú formu. Odklad si môžete uplatniť pri úvere na bývanie, hypotéke, americkej hypotéke, medziúvere, stavebnom úvere, alebo akomkoľvek spotrebiteľskom úvere vrátane finančného lízingu a splátkového predaja. Je dôležité pripomenúť, že táto možnosť sa týka tých pôžičiek, kde sú určené pravidelne opakované splátky. Netýka sa kreditných kariet a povolených prečerpaní, teda debetu na účte.

Žiadosť je bezplatná

Splátky úveru od banky si môžete odložiť až na 9 mesiacov. Ostatné subjekty poskytujúce úver ponúkajú možnosť odkladu 3 mesiace, ktoré keď vyčerpáte, môžete si požiadať o ďalšie 3 mesiace. Za žiadosť o odklad neplatíte a banka od vás nemôže žiadať založenie nehnuteľnosti, či dodatočné ručenie. Nemusíte ani preukazovať platobnú neschopnosť. Taktiež sa to negatívne neodrazí na vašej histórii splácania úveru a nemalo by to byť zapísané v úverovom registri. Podmienky schválenia žiadosti sú, že nesmiete meškávať so splátkami viac ako 30 dní, nesmiete meškať so splátkami na inom úvere a nemôžete byť v osobnom bankrote. Je tiež dôležité pripomenúť, že zmluvný úrok za obdobie odkladu budete musieť zaplatiť neskôr. 

Odklad nie je odpustenie splátky

Dôležité je upozorniť, že sa nejedná o odpustenie splátok a dátum splatnosti pôžičky sa vám predĺži o počet mesiacov odkladu. Žiadosť o odklad môžete podať od 9. apríla 2020, počas celého obdobia, keď sú vládou vyhlásené mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Po podaní žiadosti má banka 30 dní na jej posúdenie. Najneskôr do mesiaca od rozhodnutia by vám malo prísť potvrdenie o odklade splátok, prípadne zamietnutie. Ak by vám neprišlo nič platí, že vám banka žiadosť schválila.

Čo ak nemôžete splácať ani po lehote?

V prípade, že uplynula 9 mesačná doba odloženia splátok a vy stále neviete úver splácať, existujú možnosti ako predísť problémom či exekúcii. Je potrebné obrátiť sa na svoju banku a dohodnúť s ňou ďalší postup. Oslovili sme Tatra Banku a Slovenskú sporiteľňu s otázkou, ako sú pripravení riešiť prípadnú neschopnosť klienta platiť úver.

Klienti, ktorí už dnes vedia, že nebudú schopní vrátiť sa k riadnemu splácaniu po ukončení odkladu, majú možnosť požiadať banku o reštrukturalizáciu úveru. Banka takúto pomoc poskytuje klientom štandardne, nielen v čase pandémie.“ Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra banky

Sme si vedomí, že vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu časť klientov môže mať problém so splácaním, a sme pripravení im vyjsť v ústrety. Dôležité je, aby nás kontaktovali čo najskôr, teda ešte predtým, ako sa dostanú do omeškania. Máme pripravené individuálne riešenie, ktoré im pomôže zvládnuť aktuálnu situáciu. Ponúkame im možnosť znížiť si splátku na úroveň iba 25 percent pôvodnej výšky splátky úveru, a to až na obdobie pol roka. Je to pre nich cesta, ako sa postupne vrátiť do normálu. Podľa našich skúseností, ľudia, ktorí začnú splácať aspoň túto minimálnu splátku, sa v bu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 04 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:07