StoryEditor

Daň z nehnuteľností

12.01.2003, 23:00

Opäť je tu začiatok roka a pre daňovníkov aj aktuálna daňová povinnosť týkajúca sa dane z nehnuteľností.

Vznik a zánik daňovej povinnosti
Na vznik alebo na zánik daňovej povinnosti je rozhodujúci stav k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Na zmeny skutočností rozhodujúcich pre daňovú povinnosť, ktoré nastanú v priebehu zdaňovacieho obdobia, sa neprihliada s výnimkou prípadov, keď nie sú oslobodené od dane pozemky alebo ich časti, na ktorých sa uskutočňuje podnikateľská alebo iná zárobková činnosť alebo sa využívajú na prenájom a tiež od dane z bytov sú oslobodené byty alebo ich časti a nebytové priestory, ktoré slúžia na pracovnú rehabilitáciu a rekvalifikáciu občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou a tiež byty alebo ich časti a nebytové priestory užívané právnickými a fyzickými osobami na poskytovanie sociálnej starostlivosti a sociálnych služieb. Fyzická osoba alebo právnická osoba v priebehu príslušného zdaňovacieho obdobia je povinná oznámiť správcovi dane rozhodujúce skutočnosti pre vznik alebo zánik daňovej povinnosti do 30 dní odo dňa, keď tieto skutočnosti nastali. Za nesplnenie týchto povinností správca dane uloží pokutu fyzickej osobe najviac 500 Sk a právnickej osobe najviac 5 000 Sk.

Zdaňovacím obdobím je kalendárny rok
Daň z nehnuteľností je upravená zákonom č. 317/1992 Zb. v znení noviel. Táto daň predstavuje novokoncipovaný druh majetkovej dane. Uvedený zákon upravuje daň z nehnuteľností, ktorá zahŕňa daň z pozemkov, daň zo stavieb, daň z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, zo spoločných častí bytového domu a spoločných zariadení bytového domu a ich častí.

Povinnosť podať daňové priznanie
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť k dani z nehnuteľností, alebo u ktorého nastali zmeny rozhodujúcich skutočností na vyrubenie dane z nehnuteľností, povinný podať príslušnému správcovi do 31. januára bežného zdaňovacieho obdobia. Daňovník, ktorý uplatňuje nárok na oslobodenie od dane z nehnuteľností, podáva priznanie k dani z nehnuteľností každoročne. Za zmeny v okolnostiach rozhodujúcich na vyrubenie dane sa nepovažujú zmeny sadzieb dane alebo zmeny koeficientov. Ak zaniknú podmienky na oslobodenie od dane v priebehu roka, daňovník je povinný podať priznanie do 30 dní od zániku oslobodenia. Daňovník je povinný podať daňové priznanie vždy, ak ho na podanie vyzve správca dane. Ak je pozemok, stavba, byt a nebytový priestor v bytovom dome, spoločné časti bytového domu a spoločné zariadenia bytového domu alebo ich časti v spoluvlastníctve viacerých osôb, priznanie podá každá fyzická osoba alebo právnická osoba. Ak sa spoluvlastníci dohodnú, priznanie podá ten, ktorého dohodou určili spoluvlastníci, pričom túto skutočnosť musia písomne oznámiť správcovi dane pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Daňovník je povinný v priznaní uviesť všetky okolnosti rozhodujúce pre výpočet dane a daň si sám vypočítať.

Povinnosť zaplatiť daň z nehnuteľností
Daň z nehnuteľností je splatná, ak ide o daňovníka prevádzkujúceho poľnohospodársku výrobu, v troch splátkach, a to 20 % dane do 30. júna, 30 % dane do 30. septembra a 50 % dane do 30. novembra bežného roka, v ostatných prípadoch v štyroch rovnakých splátkach, a to najneskôr do 31. marca, 30. júna, 30. septembra a 30. novembra bežného roka, za ktorý sa daň vyrubuje. Ak ročná daň vyrubená fyzickej osobe nepresahuje 500 Sk a právnickej osobe 5 000 Sk, je splatná naraz do 31. marca. Daň, ktorá sa podľa zákona má platiť v splátkach, môže byť zaplatená aj naraz.

Sankcie za nesplnenie povinností
Daňový dlžník je v omeškaní, ak nezaplatí splatnú daň alebo splátku dane najneskoršie v deň jej splatnosti. Penále sa počíta za každý deň omeškania, počínajúc dňom nasledujúcim po dni splatnosti až do dňa platby vrátane. Daňový dlžník je povinný zaplatiť za každý deň omeškania penále vo výške 0,3 % z nedoplatku dane alebo zo splátky dane. Správca dane vyrubí penále platobným výmerom, ktorého vzor vydalo Ministerstvo financií SR. Penále sa vyrubí prípadne aj na počítačovom výstupe v tlačovej forme, ktorého obsah a grafické usporiadanie údajov sú súhlasné s vydaným vzorom tlačiva. Vyrubí sa za každé zdaňovacie obdobie osobitne, najneskôr však do dvoch kalendárnych rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom bola daň (splátka dane) splatná. Z rozdielu medzi daňou uvedenou v daňovom priznaní a daňou uvedenou daňovým dlžníkom v dodatočnom priznaní sa vypočíta penále polovičnou sadzbou. Ak tento rozdiel zistil správca dane, vypočíta sa penále dvojnásobnou sadzbou. Ak sa daň vyrubila na základe dodatočného daňového priznania, na platby uskutočnené pred jeho podaním sa neprihliada. Penále je splatné do pätnástich dní odo dňa doručenia platobného výmeru. Proti tomuto rozhodnutiu sa možno do pätnástich dní po jeho doručení odvolať. Odvolanie nemá odkladný účinok. Ak bola rozhodnutím o odvolaní proti vyrubenej dani alebo iným rozhodnutím o daňovej povinnosti daň celkom alebo sčasti odpísaná, odpíše sa z úradnej moci v pomernej časti aj penále, ktoré z odpísanej dane bolo vyrubené, ak v rozhodnutí nie je určené inak. Penále sa nevyrubí, ak nepresiahne v úhrne sumu 100 Sk za jedno zdaňovacie obdobie.

Správa dane
Správu dane z pozemkov, dane zo stavieb a dane z bytov vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. V Bratislave a v Košiciach sú správcom dane príslušné mestské časti. Kontrolu nad dodržiavaním ustanovení tohto zákona vykonáva Daňové riaditeľstvo SR a Ministerstvo financií SR. Právne predpisy o kontrolnej činnosti iných kontrolných a miestnych orgánov nie sú týmto zákonom dotknuté. Na vykonávanie kontroly nad dodržiavaním ustanovení tohto zákona sa primerane použijú ustanovenia zákona NR SR č. 10/1996 Z. z. o kontrole v štátnej správe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 02:25