StoryEditor

Autorská zmluva je akoby živnosť

10.06.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Herci v televíznych seriáloch, hudobníci či iní umelci, niektorí novinári a študenti, ktorí si privyrábajú na autorskú zmluvu - tí všetci musia robiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Príjem z poskytnutia práv k duševnému vlastníctvu totiž spadá pod paragraf 6 zákona o dani z príjmov.

Poistenec s príjmom z autorskej zmluvy

- je na účely zdravotného poistenia považovaný za samostatne zárobkovo činnú osobu
- je povinný podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia
- použije tlačivo typu B

Pokyny na vyplnenie tlačív ročného zúčtovania hovoria, že kto vykonáva činnosť podľa paragrafu 6 zákona o dani z príjmov, je povinný podať ročné zúčtovanie na tlačive typu B tak, ako každá iná samostatne zárobkovo činná osoba.

Umelci ako živnostníci
"Príjmami z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ak nepatria do príjmov podľa paragrafu 5, sú príjmy z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane autorských práv a práv príbuzných autorskému právu, a to vrátane príjmov z vydávania, kopírovania a rozširovania literárnych diel na vlastné náklady,“ píše sa v paragrafe 6 zákona o dani z príjmov.

Do paragrafu 5 zase spadajú príjmy zo závislej činnosti. To znamená, že ak vykonávate autorskú prácu v klasickom pracovnom pomere, nepatríte medzi samostatne zárobkovo činné osoby a nemusíte vykonať ročné zúčtovanie, ak vám to nekáže iný predpis.

Všetci poistenci zdravotnej poisťovne, ktorí mali príjem z činnosti, ktorú podobne charakterizuje paragraf 6, majú povinnosť podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Ide najmä o podnikateľov a živnostníkov, ale aj o znalcov a tlmočníkov a osoby, ktoré majú príjem z prenájmu. Rovnako sa to týka tých, ktorí v roku 2008 dostali honorár za určitý umelecký alebo iný výkon na základe autorskej zmluvy.

"Pokiaľ má platiteľ príjmy z autorských práv, je považovaný na účely zdravotného poistenia za samostatne zárobkovo činnú osobu a poistenec, ktorý bol v rozhodujúcom období kalendárneho roka 2008 čo len jeden deň považovaný za samostatne zárobkovo činnú osobu, je povinný ročné zúčtovanie podať,“ potvrdzuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Študenti
Ak by študent brigádoval na autorskú zmluvu, bude povinný podať ročné zúčtovanie rovnako, ako každá iná samostatne zárobkovo činná osoba. Ak podáte daňové priznanie a svoje príjmy z autorskej zmluvy si zaradíte medzi príjmy podľa paragrafu 6, aby ste si uplatnili zrážkovú daň, zdravotné zúčtovanie musíte robiť. V prípade, že by rovnakú, alebo akúkoľvek inú činnosť študent vykonával na základe dohody o brigádnickej práci, táto povinnosť mu odpadá. "V prípade študentov, ktorí sú poistencami štátu, sú príjmy z dohôd vyňatými príjmami. To znamená, že sa nepočítajú do vymeriavacieho základu a ročné zúčtovanie sa nepodáva,“ hovorí opäť Petra Balážová.

Prečítajte si aj:
Vypĺňame tlačivo pre podnikateľa – typ B

Pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia podnikateľ, ktorý vykonával samostatnú zárobkovú činnosť po celý rok a nemal žiadne iné príjmy zo závislej činnosti, podáva ročné zúčtovanie poistného typu B. Dnes v seriáli pripravenom v spolupráci s poisťovňou Dôvera vypĺňame tento typ tlačiva.

Preddavky treba platiť do ôsmeho dňa v mesiaci

Podnikateľ začal podnikať vlani. Do konca júna musí podať svoje prvé zdravotné zúčtovanie. Od júla už bude každý mesiac do ôsmeho dňa v mesiaci odvádzať aj preddavky na zdravotné. Ich výšku si vypočíta na tlačive zúčtovania typu B. Vypočítané preddavky bude platiť do 30. júna 2010. U niektorých podnikateľov sa však môže zmeniť výška vypočítaného preddavku na verejné poistenie od 1. januára 2 010. Súvisí to so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu k tomuto termínu. Týka sa to živnostníkov, ktorí platia preddavky na zdravotné poistenie z minimálnej mzdy, ktorá sa mení práve od januára. Výška preddavkov sa môže zmeniť aj tomu, kto má vymeriavací základ vyšší ako trojnásobok priemernej mesačnej mzdy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:31