StoryEditor

Negatívna daň má pomôcť chudobným

22.10.2008, 00:00
Autor:
(kas)(kas)

Ešte uprostred leta zverejnilo ministerstvo financií návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý zavádza absolútnu novinku -- zamestnanecký bonus. Zamestnanecký bonus má byť v podstate zápornou daňou. Zamestnancovi ho bude vyplácať štát.
Podmienky nároku
Zamestnanecký bonus svojím názvom zvádza k presvedčeniu, že je určený všetkým zamestnancom. Skutočnosť je však iná a už vo fáze jeho návrhu majú naň ľudia rozdielne názory. V každom prípade má nárok na jeho získanie iba ten daňovník -- zamestnanec, ktorý splní niekoľko podmienok. Po schválení novely ho bude môcť získať zamestnanec, ktorý bude mať príjmy zo závislej činnosti na území Slovenskej republiky. Okrem toho musia byť jeho príjmy vo výške 6-násobku minimálnej mzdy. Základ dane z týchto príjmov nesmie byť vyšší ako je suma nezdaniteľnej časti na daňovníka a tieto príjmy nemôžu byť dosiahnuté len na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zároveň musí príjmy poberať aspoň pol roka, nesmie mať príjmy z podielov na zisku či príjmy z podnikania, prenájmu, kapitálového majetku a podobne. Zamestnanecký bonus predstavuje aj isté riziko. Ak nebude mať zamestnanec príjmy zdanené zrážkovou daňou, neuplatní pri nich možnosť vrátenia zrážkovej dane. Nárok na bonus nebudú mať ani dôchodcovia.
Koľko dostanete
Ak zamestnanec za rok 2009 dosiahne príjmy v rozmedzí 6-násobku minimálnej mzdy až 12-násobku minimálnej mzdy (52 140 až 104 280 korún), môže získať zamestnanecký bonus za rok 2009 približne 2 500 korún, čo je najvyššia možná hranica. Ak zamestnanec za rok 2009 dosiahne príjem vo výške 12-násobku minimálnej mzdy a viac, zamestnanecký bonus bude rozdielom sumy 103 488 korún a jeho základu dane. Napríklad pri príjme 110 000 korún bude zamestnanecký bonus za rok 2009 približne 1 570 korún. Nárok na zamestnanecký bonus pritom nebude mať zamestnanec s príjmom približne vo výške 119 500 korún a viac.
Výhody bonusu
Kritici tejto novinky tvrdia, že celý mechanizmus prepočítavania príjmov a zisťovania splnenia podmienok je nesmierne komplikovaný. Jeden z najčastejšie novelizovaných zákonov, zákon o dani z príjmov, sa kvôli novelám stáva čoraz neprehľadnejším. Podľa prepočtov ministerstva by ročný bonus v maximálnej výške 2 508 korún, čo je 83,25 eura, mohlo poberať okolo 180 000 Slovákov, po prvý raz by mal byť vyplatený v marci 2010.
Nerovné podmienky
Aj keď myšlienka bonusu je pôvodne sociálna, v konečnom dôsledku je nedomyslená. Jej nevýhodou je aj to, že môže motivovať ľudí k práci za nízky zárobok, no hrozí aj dlhodobejšie zmrazenie výšky minimálnej mzdy. Jej výška je teraz 8 100 korún, od nového roka by mala stúpnuť na 8 900 korún, čo je 295,43 eura. Ministerstvo práce kritizuje myšlienku zaviesť zamestnanecký bonus aj preto, že ho môžu zamestnávatelia zneužiť vo svoj prospech. Môžu ho využívať ako formu dotácie pre zamestnancov s nízkou mzdou, a tak ušetria vlastné mzdové náklady. Okrem týchto nevýhod spôsobuje medzi pracujúcimi nerovnosť. Veď rovnaký nárok ako zamestnanci by tiež mohli požadovať aj živnostníci s nízkymi príjmami, ktorých od zamestnancov líši len zamestnanecký pomer.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:49