StoryEditor

Materská a rodičovská dovolenka je dôležitou prekážkou v práci

01.10.2008, 00:00

Materská a rodičovská dovolenka patria medzi dôležité osobné prekážky v práci. Podľa § 141 Zákonníka práce zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166). Zamestnankyňa má podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce nárok v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa na materskú dovolenku 28 týždňov. Ak žena porodila zároveň dve alebo viac detí alebo ak ide o osamelú ženu, patrí jej materská dovolenka 37 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
Žena nastupuje materskú dovolenku spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr však od začiatku ôsmeho týždňa. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov, pretože pôrod nastal skôr, patrí jej materská dovolenka odo dňa nástupu až do uplynutia času ustanoveného v § 166 ods. 1. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, poskytne sa jej materská dovolenka odo dňa pôrodu len do uplynutia 22 týždňov alebo 31 týždňov, ak ide o ženu, ktorá porodila zároveň dve deti alebo viac detí, alebo ak ide o osamelú ženu. Po uplynutí tohto obdobia môže žena čerpať rodičovskú dovolenku.
Podľa § 166 ods. 2 je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do šiestich rokov veku dieťaťa. Zamestnankyňa je povinná zamestnávateľovi predložiť posudok o dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa. Na jej žiadosť jej ho vydá úrad práce sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého alebo prechodného pobytu. Rodičovská dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac.
Návrat do práce
Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej alebo zamestnanec po skončení rodičovskej dovolenky, musí ich zamestnávateľ zaradiť na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné preto, že práca sa nevykonáva alebo pracovisko je zrušené, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve (§ 157). Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 2), zamestnávateľ má povinnosť prideľovať im prácu podľa pracovnej zmluvy. Táto povinnosť vyplýva z ustanovenia § 47 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, podľa ktorého odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, je zamestnávateľ povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou.
Dovolenka na zotavenie
Čas materskej a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 práce sa na účely nároku na dovolenku za kalendárny rok posudzuje ako výkon práce (§ 144 ods. 4 ZP), teda nárok na dovolenku za kalendárny rok sa nekráti. Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) pre čerpanie rodičovskej dovolenky nevyčerpá ani v budúcom kalendárnom roku dovolenku, môže si nevyčerpanú dovolenku čerpať podľa ustanovenia § 113 ods. 2 po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky.
Prestávky na dojčenie
Dojčiaca zamestnankyňa je taká, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o tejto skutočnosti (§ 40 ods. 7). Matke, ktorá dojčí svoje dieťa, je zamestnávateľ podľa § 170 povinný poskytnúť okrem prestávok v práci osobitné prestávky na dojčenie. Matke, ktorá pracuje po určený týždenný pracovný čas, patria na každé dieťa do konca šiesteho mesiaca jeho veku dve polhodinové prestávky na dojčenie za zmenu. V ďalších šiestich mesiacoch jej patrí jedna polhodinová prestávka na dojčenie za zmenu. Tieto prestávky možno zlúčiť a poskytnúť na začiatku alebo na konci pracovnej zmeny. Ak pracuje po kratší pracovný čas, ale aspoň polovicu určeného týždenného pracovného času, patrí jej len jedna polhodinová prestávka na dojčenie, a to na každé dieťa do konca šiesteho mesiaca jeho veku. Prestávky na dojčenie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 13:50