StoryEditor

Koníček pre vyrovnaných

20.07.2007, 00:00

Všetko sa to začalo pred siedmimi rokmi v nahrávacom štúdiu. Počítačovú on line hru Lineage 1 doniesol vtedy 27-ročnému Jurajovi jeden známy. Išlo o pirátsku verziu, ktorá sa hrala na ilegálnom serveri. Bez poplatkov a vymožeností, ktoré ponúka hra na oficiálnych a, samozrejme, spoplatnených serveroch.
Po roku si Juraj kúpil originál a prešiel na oficiálny platený server. Presne 365 dní zábavy ho stálo 132 eur bez pol druha tisíca za samotnú hru. Dnes ani vtedy to nepovažoval za zbytočne vyhodené peniaze. "Príjemne som sa bavil. Hra oslobodzuje a človek pri nej vypne," hovorí dnes 34-ročný muž.
Potom prišla pauza. Dôvod? Prednosť pred hrou dostala práca a povinnosti v skutočnom živote. "Ak nedokážeš držať krok s klanom, nemal by si hrať, pretože brzdíš celý tím," vysvetľuje Juraj.
Po troch rokoch povinností ubudlo a Juraj začal hrať ďalšiu on line hru, ktorej zostal verný dodnes. Vo virtuálnom svete, kde "žijú" svoj druhý život tisícky až milióny ľudí, sa stal oficierom československého klanu.
Partia asi 16 ľudí sa však stretáva aj v skutočnom živote na chatách a opekačkách. "Ide o dospelých ľudí, ktorí majú rodiny. Iba traja nemajú dvadsať rokov," zdôrazňuje. Podľa jeho slov to všetci hrajú rekreačne, spravidla dve hodiny denne -- od ôsmej do desiatej večer. "Je to síce virtuálny svet, ale charakter sa prejaví naplno a bez masky na rozdiel od toho reálneho," dodáva Juraj. Vždy je však podľa neho dôležité udržať si odstup a hrať dovtedy, kým sa človek baví.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 05:20