StoryEditor

Ako vyplniť žiadosť o poskytnutie príspevku pre SZČO pri poklese tržieb o viac ako 20 percent

09.03.2021, 09:35
Pomoc je určená samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá musela svoje prevádzky zatvoriť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva alebo jej poklesli tržby najmenej o 20 percent. Ak patríte do tejto skupiny, môžete požiadať o paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti. Žiadateľom o príspevok môže byť len SZČO, ktorá začala podnikať najneskôr k 1. februáru 2021. (Projekt Prvá pomoc – opatrenie 2)

Oprávnené obdobie
Od kedy môžem čerpať pomoc?
Od 13. marca 2020, teda odo dňa rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva o uzatvorení alebo obmedzení niektorých prevádzok do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bude rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva zrušené.

Výška príspevku
Ako veľmi mi štát pomôže?
Výška príspevku za obdobie od februára 2021 až do júna 2021 je vysvetlená v nasledujúcej tabuľke a závisí od percenta poklesu tržieb. V období pred februárom 2021, je výška príspevku rozdielna. Finančný príspevok rozdelený podľa mesiacov v období predchádzajúcom február 2021, nájdete na webových stránkach www.pomahameludom.sk.

Ako preukázať pokles tržieb?
Ak žiadame vyplatiť príspevok od februára 2021 a neskôr, potom porovnávame tržbu za február 2021 s vykazovanou tržbou za príslušný mesiac v roku 2020. Ak žiadame vyplatiť príspevok pred februárom 2021 je potrebné postupovať podľa toho, za ktoré obdobie o pomoc žiadame, nakoľko rôzne mesiace majú rôznu výšku podpory. Zároveň je možné zvoliť spôsob výpočtu poklesu tržieb v rámci jednotlivých mesiacov.

Aké sú najčastejšie chyby v žiadosti?
Nedodržanie lehoty pri oznámení ukončenia pracovného pomeru dotknutého zamestnanca.
Samostatne zárobková osoba nesplnila podmienky na poskytnutie príspevku, z dôvodu dlžoby voči sociálnej alebo zdravotnej poisťovni.

Čo ak je v žiadosti chyba?
V prípade, ak žiadateľ urobí chybu vo výkaze – nesprávne si započíta tržby a na chybu príde sám, môže písomne požiadať miesto príslušný úrad práce o nápravu a zaslať mu opravený výkaz spolu s odôvodnením, prečo ku chybe došlo....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-12 11:52:12 - Feat.: - Title: Ministerstvo práce na podporu udržania zamestnanosti vyplatilo už 1,15 miliardy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:48