StoryEditor

Penzisti pozor: 20 rád, ktoré je dobré vedieť pri nástupe do penzie

01.04.2021, 00:00
Či už ste čerstvý dôchodca alebo poberáte penziu dlhšie, je potrebné sledovať zmeny vo vyplácaní starobnej dávky. Každoročná valorizácia dôchodkov poteší peňaženku nejedného z nás. Žiaľ, netýkala sa minimálneho dôchodku. Prinášame prehľad zmien a praktických informácií.

Odpovede pripravené v spolupráci so Sociálnou poisťovňou


1. Zodpovedný príjemca
Komu sa dôchodok môže vyplácať? Môže to byť iná osoba než tá, ktorej bol priznaný?
Príjemcom dôchodku, teda osobou, ktorej možno dôchodok vyplácať, je v prvom rade poberateľ dôchodku. Ak však ide o iný ako starobný dôchodok, môže ho poberať aj zákonný zástupca poberateľa dôchodku. Poberať ho môže aj fyzická osoba, ktorej bolo nezaopatrené dieťa zverené do náhradnej rodinnej starostlivosti, alebo štatutárny zástupca zariadenia, v ktorom je nezaopatrené dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu.

2. Deň splatnosti
Za aké obdobie patrí mesačná suma dôchodku?
Dôchodky sa v SR vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách. Deň splatnosti dôchodku určuje Sociálna poisťovňa. Ak sa dôchodok vyplatí napríklad 20. januára príslušného roka, je to dôchodok vyplatený za obdobie od 20. januára do 19. februára príslušného roka.


3. Spôsob platenia
Z akých spôsobov výplaty dôchodku si môžem vybrať?
Dôchodok vám môže Sociálna poisťovňa vyplácať na váš účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky, pričom máte právo sám si zvoliť banku, do ktorej bude dôchodok poukazovaný, v hotovosti. Taktiež je možnosť prijímať peniaze na účet manžela alebo manželky. Treťou možnosťou je platenie hromadným poukazom do zariadenia sociálnych služieb, v ktorom sa vám poskytuje starostlivosť, ak dôchodca nepožiada o iný spôsob poukazovania.

4. Manželov účet v banke
Sme manželia a máme založený jeden bankový účet patriaci môjmu manželovi, ktorý využívame spoločne. Môže byť môj dôchodok poukazovaný na účet môjho manžela?
Áno. Ak podáte písomnú žiadosť, dôchodok sa môže poukazovať na účet vášho manžela/manželky v banke alebo pobočke zahraničnej banky, ak máte v čase poberania dôchodku právo disponovať finančnými prostriedkami na tomto účte a ak s týmto spôsobom poukazovania dôchodku súhlasí váš manžel.

5. Zmena výplaty
Je spôsob výplaty dôchodku, ktorý som s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:25