StoryEditor

Pozor na predaj a prenájom pôdy. Týchto desať vecí o ochrane majetku musíte vedieť

07.03.2022, 08:30
Autor:
redred
Zmeny v zákonoch o vlastníctve pozemkov patria k tým najčastejším a aj najdôležitejším pre všetkých ich vlastníkov. Aj preto je dobré zostať v obraze.

Denník Hospodárske noviny pre vás pripravil seriál o pôde a majetku, ktorý nájdete v tlačenom vydaní. Prečítajte si majetkové desatoro, ktoré potrebujete vedieť o vlastníctve podnikateľov či fyzických osôb. Všetky tieto témy nájdete podrobne spracované v seriáli o pôde a majetku v Hospodárskych novinách.  

​​1. Ak potrebujete sceliť vašu rozdrobenú pôdu, poriadne si preverte ako a kedy budú prebiehať pozemkové úpravy vo vašej obci. Spolupracujte iba s preverenými odborníkmi, aj keď sú drahší, nakoniecvás to môže vyjsť lacnejšie.

2. Váš majetok môžu ohroziť susedské spory. Ak riešiť jednotlivé situácie vám vysvetlíme spolu s odborníkmi. Prevenciou pred problémami so susedmi môže byť aj mediácia, aby ste sa tak vyhli súdnym sporom, ktoré sú oveľa drahšie a nie vždy daný problém vyriešia.

3. Nová legislatíva prináša zmeny aj v nájme pôdy. Zvážte, čo je pre vás najvýhodnejšie, aby ste neprišli o peniaze. Takisto dajte na odborné rady, to je aj prvým krokom pri farmárčení, ak si chcete pôdu prenajať vy.

4. Darovať majetok svojim najbližším vám môže pomôcť rozhodnúť o vašom majetku podľa seba, nie podľa dedenia zo zákona. Pozor však, aby ste neprišli o strechu nad hlavou.

5. Všetkým, fyzickým aj právnickým osobám, na otázky týkajúce sa katastra odpovedia na slovo vzatí odborníci. Poradia vám, čo musí obsahovať návrh na vklad a aké dokumenty treba dodať, aby nehnuteľnosť prešla prepisom.

6. Ak vlastníte nehnuteľnosť a chcete vlastný zdroj vody, musíte splniť isté zákonné podmienky. Kedy môžete mať studňu bez povolenia a kedy už ide o vodnú stavbu? Odborníci vám poradia aj to, kedy sa musíte pripojiť na kanalizáciu. V niektorých prípadoch to totiž nie je nutné.

7. Nenechajte sa „namočiť“ do nekonečných termínov pri povoľovaní stavieb. Pre každého budúceho majiteľa domu je dôležité vedieť, čo so sebou prináša novela stavebného zákona a na čo si dať pri výstavbe domu, bazénu či záhradnej chatky pozor.

8. Predaj pôdy sa tiež riadi novými pravidlami. Kto a kde si môže ešte kúpiť pozemok? A kto si ho už u nás iste nekúpi? Pri predaji či kúpe si dajte pozor na kúpnu zmluvu, aby v nej nechýbali dôležité údaje. Aby ste tak neprišli o svoje peniaze.

9. Náhradné pozemky môžete získať vtedy, ak na vašich pozemkoch podniká družstvo. Poradíme vám, ak na to, aby ste ich určite získali. Nech ich už chcete využívať na podnikanie alebo len pre dopestovanie zásob pre vlastnú domácnosť.

10. Pôdu môžete získať aj vydržaním. Odborníci vám vysvetlia, aké pravidlá treba dodržať, aby bol pozemok, o ktorý sa staráte, váš. Pozrite si rady a tipy expertov, aby ste o svoj majetok neprišli za žiadnych okolností.

Všetko o tom, čo potrebujete vedieť, aby ste ochránili svoj majetok, získate s naším 9-dielnym seriálom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:19