StoryEditor

Mala by sa čoskoro spustiť ďalšia pomoc pre cestovný ruch. Pre koho bude a v akej výške?

20.04.2021, 09:40
Gastro a cestovný ruch sa môžu znovu uchádzať o finančnú pomoc. Aktualizované video s návodom, ako vyplniť žiadosť zverejní ministerstvo dopravy v deň vyhlásenia výzvy. Na otázky HN reaguje hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Gastroprevádzky a ostatné firmy z oblasti cestovného ruchu sa môžu znovu uchádzať o finančnú pomoc v rámci druhej etapy schémy de minimis. Na otázky HN o tom, pre koho je táto podpora určená a ako funguje schéma, odpovedá hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Aká je výška pomoci a dokedy a akým spôsobom sa vyplatí?
Výška pomoci v rámci schémy pomoci de minimis je maximálne 200-tisíc eur. Jej spracovanie trvá 30 pracovných dní a ďalších 30 pracovných dní je určených na vyplatenie financií. Finančná pomoc však odchádza na účet podnikateľov v priemere na 40. pracovný deň.

Kto môže a kto nemôže získať pomoc - ide len o živnostníkov a obchodné spoločnosti alebo sa o pomoc môžu uchádzať aj neziskové organizácie?
Rezort dopravy podporuje všetky formy podnikania. Podstatný je však NACE kód a pokles tržieb o viac ako 40 percent oproti roku 2019. Zoznam oprávnených NACE kódov, teda kódov pre subjekty, ktoré sa zaoberajú cestovným ruchom alebo gastroprevádzky je na www.mindop.sk.

Kde nájdu oprávnené osoby formulár žiadosti a ako ho majú vyplniť? Akých chýb sa pritom vyvarovať?
Formulár na podávanie žiadostí o finančnú pomoc v rámci schémy pomoci de minimis nájdu gastroprevádzky a podnikatelia zaoberajúci sa cestovným ruchom na www.slovensko.sk. Takisto na webstránke ministerstva dopravy a výstavby www.mindop.sk. Príručku na vyplnenie žiadosti nájdu tu. Podrobný návod aj videonávod k vypĺňaniu žiadostí je tu. Dali sme tam aj checklist, v ktorom sú uvedené všetky doklady potrebné k vyplneniu žiadosti. Administratíva je veľmi jednoduchá.

Na stránke publikujete aj podrobný návod, ako vyplniť tlačivo. Je na tomto linku. Je stále aktuálny?
Videonávod na stránke rezortu dopravy sa týka prvej etapy schémy pomoci de minimis. V týchto dňoch pripravujeme spustenie druhej etapy a k nej máme spracované aj aktualizované video. Zverejnené bude najneskôr v deň vyhlásenia výzvy. Druhá etapa schémy pomoci de minimis zahŕňa ďalšie mesiace november až marec, za ktoré môžu podnikatelia žiadať o finančnú pomoc. V prvej etape bolo možné žiadať o pomoc za mesiace apríl až október.

Dokedy môžu oprávnené osoby žiadosti podávať?
Schéma pomoci de minimis je platná do 31. decembra 2022. Do tohto termínu je možné podávať žiadosti.

Ktoré ďalšie podpory treba v žiadosti uviesť a ako sa dotknú konkrétnej výšky podpory?
Je v záujme samotného žiadateľa, aby si na Portáli na evidenciu a monitorovanie pomoci IS SEMP overil, či doteraz čerpané prostriedky zo všetkých schém pomocí de minimis za uplynulé tri roky neprekročili sumu spolu 200-tisíc eur, respektíve o akú maximálnu sumu môže žiadať.

Čo sa stane, ak niekto nejaké podpory neuvedie? Bude sa to dodatočne sankcionovať?
K takejto situácii by nemalo dôjsť, nakoľko pracovníci schémy pomoci okrem iného kontrolujú aj to, či žiadaná čiastka spolu s ostatnými finančnými pomocami de minimis za uplynulé tri roky nepresiahli spomínanú sumu 200-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 05 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:59