StoryEditor

Podpora je rozdrobená do veľkého počtu programov

23.05.2003, 00:00
V prvej polovici minulého mesiaca vláda prerokovala a vzala na vedomie správu o podporných finančných programoch pre malé a stredné podnikanie, ktorú predložil podpredseda vlády a minister hospodárstva Robert Nemcsics. Hoci predkladaný materiál podrobne prezentuje a oceňuje doterajšie výsledky dosiahnuté v oblasti finančných programov, ktoré sú tvorené zo zdrojov štátneho rozpočtu, z prostriedkov Európskej komisie programu Phare, z prostriedkov komerčných bánk a ďalších finančných programov, zároveň však konštatuje, že stav podpory rozvoja malého a stredného podnikania na Slovensku aj napriek týmto podporným programov nie je optimálny.
Podpora je rozdrobená do veľkého počtu programov. Spôsobuje to na jednej strane roztrieštenosť finančných zdrojov a na druhej kladie vysoké nároky na potenciálneho príjemcu, ktorý má sťaženú orientáciu v širokom spektre uvedených programov. Možno len uvítať snahu o postupné zlučovanie viacerých programov do jedného. Navyše, podľa názoru ministerstva prístup podnikateľov ku kapitálu pri využití už existujúcich a osvedčených programov, ako sú napr. Podporný úverový program, Mikropôžičkový program alebo Program Podpora, sťažuje najmä nedostatok záruk.

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania
NARMSP koordinuje aktivity na podporu rozvoja malého a stredného podnikania a plní funkciu všestranného informačného centra pre podnikateľov na domácej i zahraničnej úrovni. Dôležitou súčasťou činnosti agentúry sú podporné programy s finančnou účasťou štátu a fondov Komisie EÚ. Príspevkové programy, ako podpora zavádzania systémov riadenia kvality, či transfer inovatívnych technológií sa u podnikateľov stretli s veľkým záujmom. Nosnými programami pre začínajúcich podnikateľov sú poradenské služby a vzdelávanie. Pomáha im to odstraňovať bariéry nedostatočných manažérskych skúseností, ako aj preklenúť zložitosť právneho rámca podnikania.
Podporné programy NARMSP:
- úverové (Podporný úverový program, Mikropôžičkový program)
- príspevkové (Transfer technológií, Program zavádzania systémov riadenia kvality - Kvalita, Schéma podpory medzinárodnej kooperácie - Subkontraktácia)
- kapitálové vstupy (Seed Capital Company).
 
Podporný úverový program
Hlavným cieľom Podporného úverového programu je umožniť malým a stredným podnikateľom prístup k investičnému a prevádzkovému kapitálu formou strednodobého a dlhodobého úveru za výhodnejších podmienok, ako bežne poskytujú banky. Program je určený podnikateľom zamestnávajúcim menej ako 250 zamestnancov, ktorí podnikajú v oblasti výroby, remesiel, služieb a aktívneho cestovného ruchu. Tí, ktorí spĺňajú kritériá, môžu požiadať o poskytnutie úveru v maximálnej výške 5 mil. Sk s dobou splatnosti do 5 rokov pri maximálnej úrokovej sadzbe 10,8 percenta ročne.
Na programe sa podieľa šesť komerčných bánk: Istrobanka, Ľudová banka, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, UniBanka a Všeobecná úverová banka.
V novembri minulý rok došlo k úprave podmienok a kritérií programu. Podľa nich výška úveru pre jeden podnikateľský zámer nesmie prekročiť 10 mil. Sk, doba splatnosti je 8 rokov. Minimálna úroková sadzba bola v roku 2002 stanovená na 9,76 percenta ročne a maximálna na 10,8 percenta.

Mikropôžičky
V roku 1997 začala NARMSP prostredníctvom troch Regionálnych poradenských a informačných centier v Považskej Bystrici, vo Zvolene a v Prešove pilotný projekt Mikropôžičkový program. Jeho hlavným cieľom bolo riešiť problém prístupu malých podnikateľov v regiónoch k malým úverom. Program je určený podnikateľom zamestnávajúcim do 20 pracovníkov. Záujem podnikateľov o mikropôžičky predstihol očakávania a koncom minulého roka ho uskutočňovalo už pätnásť centier v celej SR.
Zároveň vzhľadom na vývoj situácie na peňažnom trhu, ako aj na potreby  podnikateľov, vstúpili do platnosti nové podmienky programu. Mikropôžičku možno použiť na obstaranie hnuteľného a nehnuteľného investičného majetku, rekonštrukciu prevádzkových priestorov alebo nákup potrebných zásob a surovín. Minimálna výška mikropôžičky je 50-tisíc Sk a maximálna 800-tisíc Sk. Lehota splatnosti je od 6 mesiacov do 3 rokov s možnosťou poskytnúť odklad splátok istiny maximálne na 6 mesiacov. 

Rizikový kapitál
Hlavnou charakteristikou Spoločnosti zárodkového kapitálu (Seed Capital Company), ktorá bola založená v roku 1994 Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, je investovanie do základného imania firmy. Spoločnosť riadi fond štartovacieho kapitálu, z ktorého sa vykonávajú investície do výšky 5 mil. Sk pre malých a stredných podnikateľov. Program je financovaný z prostriedkov programu Phare. Cieľom je finančnými investíciami umožniť vznik a rozvoj nových podnikov a rozvinúť činnosť existujúcich. Preferované sú najmä projekty z priemyselnej výroby, výrobných služieb a aktívneho cestovného ruchu.
Do konca minulého roka investičný výbor spoločnosti prerokoval 56 návrhov. Doposiaľ bolo uskutočnených 51 investícií do 24 spoločností. Do týchto spoločností, nachádzajúcich sa v portfóliu Seed Capital Company, s. r. o., bola investovaná celková čiastka 116,79 mil. Sk. Suma 73,36 mil. Sk bola poskytnutá do základného imania spoločností a 43,43 mil. Sk vo forme úveru.

Príspevkové programy
Štátny program Transfer technológií navrhla a od roku 2000 uskutočňuje NARMSP s cieľom podpory orientácie malých a stredných podnikov na zavádzanie a využitie progresívnych technológií. Flexibilnosť malých a stredných podnikov umožňuje pomerne rýchle inovácie, čo je podmienkou konkurencieschopnosti celého hospodárstva. V rámci programu je možné poskytnúť príspevok až do výšky 50 percent oprávnených nákladov, max. však do výšky 1 mil. Sk. Od roku 2000 bolo poskytnutých a vyplatených spolu 11 grantov v celkovej výške 8,020 mil. Sk.
V snahe posilniť konkurencieschopnosť malých a stredných podnikateľov schválila vláda financovanie podporného programu Kvalita. Jeho cieľom je:
a) podpora vzdelávania a poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov,
b) zníženie nákladov podnikov na certifikačný proces.
Od začiatku programu do konca minulého roka bolo vyplatených 254 grantov 151 podnikom v celkovom objeme 15,275 mil. Sk.
V súvislosti s prijatím Implementačných pravidiel na uplatňovanie ustanovení Rozhodnutia Asociačnej rady č. 6/2001 medzi Európskou úniou a SR sa v súčasnosti pristúpilo k úprave podmienok a kritérií oboch programov. Upravené by mali nadobudnúť platnosť v priebehu I. polroka 2003.

Subkontraktácia
Predmetom schémy podpory medzinárodnej kooperácie je podpora pri vytváraní prijateľných podmienok na nadviazanie výrobnej kooperácie so zahraničnými odberateľmi, a to finančným príspevkom na účasť slovenských malých a stredných podnikov na zahraničných subkontraktačných veľtrhoch. Podpora spočíva v poskytnutí dotácie vo výške 75 percent nákladov (cestovné a ubytovanie) a úľavy vo výške 75 percent nákladov (prenájom výstavných priestorov, účastnícky poplatok na medzinárodných subkontraktačných veľtrhoch). Cieľom je sprístupnenie výrobných schopností slovenských podnikov zahraničným odberateľom a nadviazanie výrobnej kooperácie. Od roku 2000 je program financovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu. Odvtedy bolo podporených 18 podnikateľských subjektov celkovou sumou 958 200 Sk.

Slovenská záručná a rozvojová banka
Slovenská záručná a rozvojová banka je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou účasťou štátu, ktorej špecifická činnosť je zameraná na podporu financovania malých a stredných podnikateľov. Banka zabezpečuje financovanie tohto podnikateľského stavu prostredníctvom záručných, úverových a príspevkových programov na princípoch plne porovnateľných a kompatibilných s obdobnou legislatívou Európskej únie.
Podporu malým a stredným podnikateľom uskutočňuje banka vo forme poskytovania záruk, úverov a nenávratných finančných príspevkov, na podnikateľskú činnosť aj s uplatňovaním mnohosektorovej podpory, napr. rozvoj miest, obcí a regiónov, poľnohospodárskej výroby, bytovej výstavby, cestovného ruchu, úspor palív a energie a pod. Svoje nezastupiteľné miesto v činnosti banky má aj podpora začínajúcich malých a stredných podnikateľov, ako aj živnostníkov, ktorí nie sú cieľovou skupinou všetkých komerčných bánk. Banka pripravila projekt "Program priameho úverovania malých podnikateľov", v rámci ktorého poskytuje úvery do 3 mil. Sk priamo malému podnikateľovi.
Ku koncu roka 2002 spolupracovala SZRB so 14 komerčnými bankami a dvoma stavebnými sporiteľňami. Vo svojom portfóliu má 11 záručných, 8 príspevkových, 4 nepriame úverové programy a 7 priamych úverových programov.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu
Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) vznikla začiatkom októbra 2001. Jej činnosť spočíva v zabezpečení podpory vstupu priamych zahraničných investícií a uskutočňovanie podporných programov pre malých a stredných podnikateľov.
Od januára do konca septembra minulého roku predložili malí a strední podnikatelia 51 žiadostí. Všetky sa týkali podpory účasti na medzinárodných výstavách. Schválených bolo 34 žiadostí vo výške 3,890 mil. Sk. Z tejto sumy bolo skutočne vyplatených 2,596 mil. Sk.
Cieľom Štátnej grantovej schémy podpory konkurencieschopnosti (B-SARIO) je zvýšiť efektívnosť obchodných činností a výroby, zlepšiť pozíciu a konkurenčnú silu podnikateľov na domácich a zahraničných trhoch, ako aj zvýšiť úroveň ich prezentácií na daných trhoch na úroveň porovnateľnú s podnikateľmi v krajinách EÚ. Poskytovateľom pomoci je ministerstvo hospodárstva a jej realizátorom je SARIO. Žiadateľovi môže byť poskytnutý grant v minimálnej výške 120-tisíc Sk a maximálne 1,2 mil. Sk.

Ministerstvo hospodárstva
Pilotná grantová schéma na rozvoj cestovného ruchu prostredníctvom Projektu  Phare je podprogramom pripraveným ministerstvom hospodárstva. Zameraný je na podporu malých a stredných podnikateľov v cestovnom ruchu, miestne a regionálne združenia, mestá a obce a neziskové organizácie s aktivitami v cestovnom ruchu. Podporuje rozvojové aktivity cestovného ruchu investičného a neinvestičného charakteru. Pri investičných projektoch bola stanovená minimálna výška grantu 250 000 Sk, maximálna 2 mil. Sk (max. 35 percent z celkových oprávnených nákladov). Pri neinvestičných projektoch bola určená minimálna výška grantu 150 000 Sk, maximálna 2 mil. Sk (50 - 75 percent).
Grantová schéma na rozvoj cestovného ruchu bude pokračovať aj v rokoch 2003 - 2005. Ministerstvo hospodárstva získalo za to financie z projektu Phare vo výške 3,5 mil. eur.

Zahraničné úverové linky
Financovanie malého a stredného podnikania v SR podporovala od roku 1993 aj Národná banka Slovenska, prostredníctvom špeciálnych zahraničných úverových liniek. V období rokov od 1993 - 1997 podpísala NBS dve zmluvy s Európskou investičnou bankou (Pôžičky AGL a AGL II) a tri zmluvy s EXIM Bank of Japan, (TSL, TSL II a TSL III). Prostriedky z týchto pôžičiek boli určené na podporu súkromného podnikania na Slovensku. Od roku 1993 sa zo zdrojov a revolvingu uvedených pôžičiek od EIB a JBIC  financovalo celkom 1 122 projektov vo výške 15,814 mld. Sk. Uvedené programy sú v súčasnosti v útlme, a podľa informácií NBS sa v roku 2003 nepredpokladá výrazné využitie týchto zdrojov na financovanie nových projektov.
 
Slovensko-americký podnikateľský fond 
Fond bol založený ako Česko-slovenský americký podnikateľský fond v roku 1991 s cieľom podporiť v bývalom Československu prechod na trhovú ekonomiku. Po rozdelení ČSFR pokračoval v činnosti ako Slovensko-americký podnikateľský fond. Jeho cieľom je pomáhať rozvoju malého a stredného podnikateľského stavu v SR. Ponúka malým a stredným podnikateľom dva finančné programy:
ˇ priame investície v rozsahu od 10 do 80 mil. Sk najmä vo forme úveru a investície formou kapitálového vstupu, ale v menšej miere. V druhom polroku 2002 boli poskytnuté dve priame investície vo výške 319 mil. Sk,
ˇ v rámci malého úverového programu boli v druhom polroku 2002 poskytnuté dva úvery vo výške 26,6 mil. Sk.
 
EXIMBANKA 
Eximbanka je štátnym peňažným ústavom, ktorý podporuje vývozné a dovozné aktivity vývozcov a dovozcov financovaním vývozných úverov, poisťovaním vývozných úverov a financovaním dovozných úverov so zámerom zvýšiť konkurencieschopnosť tuzemských výrobkov a podporiť vzájomnú hospodársku výmenu SR so zahraničím. Od začiatku poskytovania programov pre malých a stredných podnikateľov, t. j. od roku 1998 ku koncu minulého roka, podporila Eximbanka v oblasti úverových aktivít celkom 56 projektov v objeme 1,233 mld. Sk a v rámci programov odkúpenia pohľadávok z vývozu 119 projektov v objeme 553,7 mil. Sk.
Podporné programy podľa formy pomoci:
- záručné programy - poskytovateľ - Slovenska záručná a rozvojová banka
- úverové programy - poskytovateľ

- Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania

- Slovenská záručná a rozvojová banka

- Spoločnosť zárodkového kapitálu

- EXIM Bank of Japan

- Slovensko-americký podnikateľský fond

- EXIMBANKA SR

- príspevkové programy - poskytovateľ

- Ministerstvo hospodárstva SR

- Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácií SR

- Ministerstvo životného prostredia SR

  -  realizátor

- Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania

- Slovenská záručná a rozvojová banka

- Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu

- kapitálové vstupy - poskytovateľ

- Spoločnosť zárodkového kapitálu

- Slovensko-americký podnikateľský fond




Poskytnuté mikropôžičky podľa regionálnych poradenských a informačných centier

Centrum

Počet poskytnutých pôžičiek celkom

Výška poskytnutých pôžičiek v Sk celkom

Dunajská Streda

19

6 494 876

Komárno

42

16 565 000

Martin

30

12 657 000

Nitra

19

6 748 000

Považská Bystrica

123

31 499 371

Prešov

55

17 852 000

Prievidza

43

18 900 000

Spišská Nová Ves

20

8 400 000

Trentín

20

9 909 833

Trebišov

30

10 790 000

Zvolen

81

23 351 810

Capital Company, s. r. o.

47

19 760 000

Poprad

0

0

Lučenec

0

0

Košice

0

0

Spolu

529

182 927 890


Poskytnuté úvery v podpornom úverovom programe

Okres - kraj

Počet poskyt. úverov k 31. 12. 2002

Výška poskyt. úverov (v Sk) k 31. 12. 2002

Banskobystrický kraj 163 532 225 000
Banská Bystrica 36 141 240 000
Banská Štiavnica 3 4 700 000
Brezno 8 19 820 000
Detva 7 25 193 000
Krupina 3 3 800 000
Lučenec 40 128 901 000
Poltár 0 0
Revúca 4 13 800 000
Rimavská Sobota 7 13 000 000
Veľký Krtíš 3 14 000 000
Zvolen 39 132 831 000
Žarnovica 0 0
Žiar nad Hronom 11 29 100 000
Kremnica 1 840 000
Kremnické Bane 1 5 000 000
Bratislavský kraj 143 501 730 690
Bratislava I. - V. 112 393 680 690
Malacky 10 37 600 000
Peinok 15 51 150 000
Senec 6 19 300 000
Košický kraj 138 389 801 310
Košice I. - IV., okolie 55 180 050 000
Gelnica 1 1 500 000
Michalovce 7 24 900 000
Rožňava 20 40 203 310
Sobrance 1 4 000 000
Spišská Nová Ves 38 106 968 000
Trebišov 15 28 180 000
Sečovce 1 4 000 000
Nitriansky kraj 146 488 596 000
Nitra 44 152 470 000
Komárno 20 52 207 000
Levice 22 92 409 000
Nové Zámky 32 105 900 000
Šaľa 5 19 500 000
Topoľčany 22 61 110 000
Zlaté Moravce 1 5 000 000
Prešovský kraj 151 528 192 000
Prešov 51 204 478 000
Bardejov 15 61 100 000
Humenné 5 17 500 000
Kežmarok 5 18 000 000
Levoča 2 5 000 000
Medzilaborce 0 0
Poprad 48 153 073 000
Sabinov 2 5 400 000
Snina 2 10 000 000
Stará Ľubovňa 9 22 016 000
Stropkov 2 10 000 000
Stročín 1 2 500 000
Svidník 1 1 400 000
Vranov nad Topľou 8 17 725 000
Trenčiansky kraj 153 511 235 863
Trenčín 37 113 880 000
Bojnice 1 5 000 000
Bánovce nad Bebravou 2 10 000 000
Ilava 2 8 900 000
Myjava 8 17 500 000
Nové M. nad Váhom 11 40 638 336
Partizánske 4 13 900 000
Považská Bystrica 17 52 250 000
Prievidza 64 230 167 527
Púchov 7 19 000 000
Trnavský kraj 93 313 614 000
Trnava 28 89 310 000
Dunajská Streda 30 117 659 000
Galanta 12 39 300 000
Hlohovec 1 2 400 000
Piešťany 5 13 595 000
Senica 12 35 550 000
Skalica 4 10 800 000
Moravany nad Váhom 1 5 000 000
Žilinský kraj 172 522 122 611
Žilina 52 152 779 000
Bytča 4 7 800 000
Čadca 7 15 620 000
Dolný Kubín 15 47 550 000
Kysucké Nové Mesto 4 10 500 000
Liptovský Mikuláš 23 78 631 000
Maratin 51 167 811 970
Námestovo 4 12 200 000
ružomberok 9 20 030 641
Turčianske Teplice 1 5 000 000
Tvrdošín 2 4 200 000
Spolu 1 159 3 787 517 474

Poskytnuté mikropôžičky podľa odvetví:

Odvetvie

Výška pôžičiek v Sk spolu

Počet pôžičiek spolu

Z toho za II. polrok 2002

Poľnohospodárstvo 18 390 051 49 20
Výroba 70 069 156 181 54
Obchod 30 970 671 101 15
Služby 45 979 839 142 33
Cestovný ruch 11 251 248 34 6
Iné 6 266 925 22 4
Spolu 182 927 890 529 132
Zdroj: MH SR
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 16:28