- Tržby v jednotlivých mesiacoch
Základnou podmienkou na to, aby ste ako podnikateľ v gastre či cestovnom ruchu získali štátnu pomoc, je, že vaše tržby v niektorých mesiacoch klesli od 1. novembra 2020 o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa odvíja od vyčíslenej straty. Zmenou oproti prvej etape pomoci je, že o príspevok môžu žiadať aj podniky, ktoré vznikli v období od 1. apríla do 31. augusta minulého roku. Tieto podniky budú pokles tržieb porovnávať s mesiacom september v roku 2020. V novej výzve sa ruší povinnosť mať vyplatené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, prípadne voči daňovému úradu.
- Oprávnení žiadatelia
Aj v ďalšej etape pomoci gastrosektoru a cestovnému ruchu sú podľa schémy s názvom „de minimis“ oprávnenými prijímateľmi podnikatelia, ktorí prevádzkujú stravovacie a ubytovacie zariadenia, cestovné kancelárie a agentúry, akvaparky alebo kúpaliská. Rovnako sú oprávnenými prijímateľmi tejto finančnej pomoci aj sprievodcovia v cestovnom ruchu, subjekty, ktoré organizujú kongresy a podnikové vý...
Zostáva vám 85% na dočítanie.