StoryEditor

Chcete darovať svoje imanie alebo zanechať ho v závete? Odborníci vám poradia, ako sa rozhodnúť

11.05.2021, 16:00
Nesplatené pôžičky, faktúry, hypotéka, dlhy na poistnom, či na daniach. To všetko dnes zaťažuje mnohé rodiny. Aké sú riešenia a aké riziká spojené aj s dedením dlhov, vysvetľujú experti z praxe.

Odpovedá Martin Biskupič, mediátor

1. Darovanie nehnuteľnosti
Pandémia mnohé rodiny zrazila na kolená. Akým spôsobom môžu rodičia pomôcť finančne už počas svojho života?

V súčasnej pandemickej situácii sa objavujú finančné ťažkosti rodín, či už v súvislosti s problémami so splácaním úverov, so záchranou podniku alebo vykrytím absolútnej straty príjmu. Rodičia a starí rodičia majú vôľu svojim dospelým deťom pomôcť.

Zaužívaným nástrojom sa stala darovacia zmluva, ktorou na svoje deti častokrát prevedú svoj jediný nehnuteľný majetok.

2. Prevod majetku
Je darovanie nehnuteľností najlepšie riešenie pre pomoc? Aké riziká z tohto kroku vyplývajú?

Vo všeobecnosti je zložité povedať, či je tento spôsob vhodným a bezpečným riešením. To záleží od uhla pohľadu. Konečné rozhodnutie je vždy na samotnom rodičovi. Keďže ide ale o podstatný zásah, je viac než vhodné sa o tomto poradiť s právnikom.

Nemožno opomenúť možné budúce zhoršenie rodinných vzťahov. Možnú exekúciu darovaného majetku. Alebo hrozbu budúceho sporu dedičov, ktorí sa budú cítiť ukrátení. Tieto eventuality a ich možné právne dôsledky by mali byť známe každému, kto sa za svojho života rozhodne rozdať svoj majetok.

3. Dedičstvo podľa zákona
V prípade, že sa chcú rodičia vyhnúť konfliktom v rodine, alebo si ponechať majetky až do smrti, aké majú možnosti? Je dedenie podľa zákona spravodlivejšie?

Najúčinnejšou ochranou majetku rodičov je spoľahnúť sa na dedičské právo, ktoré zabezpečuje spravodlivé prerozdelenie majetku po ich smrti.

Či už podľa zákonných pravidiel alebo na základe ich poslednej vôle - závetu. Toto ale nevie poskytnúť potrebnú finančnú pomoc deťom v čase, kedy ju najaktuálnejšie potrebujú.

Je preto na individuálnom posúdení, ktoré riešenie je pre ktorú rodinu vhodnejšie. Je potrebné ale mať na pamäti, že nejde o voľbu iba medzi dvoma alternatívami - darovanie alebo závet.

4. Dar s podmienkou
Ako by mali rodičia postupovať v prípade, že chcú deti zabezpečiť ešte počas života, no chcú sa vyhnúť hádkam o podiel majetku, prípadne potrebujú istotu, že o nich bude postarané?

Vo svojej praxi sa často stretávame s problémom, kedy rodičia majú záujem deťom pomôcť, zachovať si majetkovú istotu a neukrátiť žiadne z detí. Na druhej strane sa to stretáva so  záujmom detí využiť výhody predčasného dedičstva a poskytnúť doopatrovanie svojim rodičom v starobe.

Preto je našou úlohou nájsť také riešenie, ktoré naplní záujmy všetkých strán. Takým riešením môže byť napríklad odplatný prevod nehnuteľnosti na deti s odloženou splatnosťou kúpnej ceny a so zriadením vecného bremena doživotného užívania, pričom v zmluve môžu byť špecifikované ďalšie podmienky, napríklad podmienky doopatrovania a dožitia, odstúpenia od zmluvy, právo na spätný prevod a je aj mnoho ďalších možností....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 04 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 05 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:29