StoryEditor

Začať treba rozprávkami

30.01.2008, 23:00
Autor:
(pj)(pj)

Čítaním detí sa nezaoberáme len my. Minister školstva Veľkej Británie Ed Balls nedávno povedal, že čítanie rozprávok na dobrú noc môže mať značný vplyv na vývoj dieťaťa. Môže priniesť zábavu, nasýtiť jeho predstavivosť a podporiť zvedavosť.
"Ako rodičia musíme spraviť čítanie časťou nášho každodenného života pre naše deti -- či už ide o čítanie príbehov mladším deťom alebo rozprávanie sa o knihách a magazínoch so staršími," povedal.
Nedávny výskum ukázal, že v čítaní kníh deťmi sa Anglicko prepadlo z tretieho na devätnáste miesto na svete. Vývin v Medzinárodnej štúdii gramotnosti, publikovanej v novembri, vyzdvihuje nárast podielu anglických 10-ročných detí s doteraz najmenej pozitívnym vzťahom
k čítaniu. Balls povedal, že významný vplyv na tieto trendy by mohli mať rodičia, ktorí by si našli 10 minút na to, aby pred spaním čítali spoločne s ich deťmi. Príliš veľa detí dnes nečíta pre potešenie -- a to poškodzuje nielen ich čítacie schopnosti, ale aj ich predstavivosť a všeobecnú vzdelanosť. Na podporu čítania v Anglicku vyhlásili dokonca národný rok čítania. Ak chcete podporiť záujem dieťaťa o čítanie, pre deti od troch do piatich rokov je vhodné vystrihnúť obrázky objektov z časopisov tak, aby sa všetky začínali na rovnaké písmeno a niekoľko obrázkov, ktoré by sa začínali na iné písmena. Napíšte mená všetkých objektov a nabádajte dieťa, aby správne priradilo obrázok k názvu. Pre deti od piatich do ôsmich rokov -- nájdite 5 najobľúbenejších čítaní vašej rodiny. Poproste každého v rodine, aby povedal, čo najradšej číta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:41