Prísnejšie pravidlá pre vodičov by v prípade, že prejdú parlamentom, mali platiť od decembra.HN/ Peter Mayer
StoryEditor

Pravidlá pre vodičov sa sprísnili

27.05.2021, 20:59
Šoféri môžu zažívať na cestách rôzne zložité situácie. Ako by mali vytvárať záchranársku uličku, kedy vodičom hrozí pokuta či iné sankcie za telefón a ktoré ďalšie pravidlá musia dodržiavať účastníci cestnej premávky, vysvetľujú odborníci.

Tvorenie priechodu
Kolóny vozidiel v cestnej premávke patria ku každodennému životu vodičov, a to najmä vo väčších mestách. Nezriedka sa nám stáva, že vodiči stoja v kolóne vozidiel a zrazu počujú zvuk výstražného zariadenia, ktorý používajú vozidlá s právom prednostnej jazdy. Ako treba v takej chvíli postupovať? Posádky takýchto vozidiel sa spravidla ponáhľajú k rôznym situáciám, v ktorých sa nachádzajú osoby ohrozené na živote alebo na zdraví. Snažíme sa čo najefektívnejšie presunúť vozidlo, aby sme umožnili prejazd vozidlu s právom prednostnej jazdy.

Reakcia v predstihu
Mnohí z vodičov na cestách sa stretnú s takými prípadmi, keď nebolo možné plynulo pokračovať v jazde z toho dôvodu, že vodič pred nimi nevedel na situáciu v predstihu zareagovať. Aký postup udáva legislatíva? Povinnosť vytvoriť záchranársku uličku a postupy pre vodičov v takejto situácii boli zapracované až v novele zákona o cestnej premávke s účinnosťou od 1. apríla 2020.

Povinnosti zo zákona
Aké povinnosti má vodič v súvislosti s umožnením prejazdu vozidla s právom prednostnej jazdy? Príslušné ustanovenie zákona o cestnej premávke hovorí o tom, že pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom.

Potrebný čas
Pri vytváraní zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:15