StoryEditor

Nervozita na kapitálových trhoch sa stupňuje

13.08.2007, 00:00

Uplynulý týždeň na stredoeurópskych kapitálových trhoch bol jedným z najkolísavejších za posledné obdobie. Výrazné nárasty boli striedané výraznými prepadmi podľa aktuálnej nálady na amerických trhoch. Po tom, ako trhy dosiahli prvé lokálne dno korekcie, sa vyšvihli v hektickom obchodovaní zhruba o tri až päť percent hore, aby sa vo štvrtok a piatok spustila ďalšia lavína predajov a dostavila sa takzvaná druha vlna korekcie.

Hypotéky hýbu trhom
Posledné tri veľké korekcie na stredoeurópskych trhoch v rozsahu 15 až 30 percent v rokoch 2005 a 2006 sa vždy odohrali v dvoch vlnách, keď sila druhej vlny sa vo väčšine prípadov rovnala sile prvej vlny. Z tohto dôvodu by sa preto dalo očakávať, že by teoretické dno mohlo byť ešte o 10 percent nižšie.
Nervozita je spôsobená kreditným rizikom hypotekárnych úverov po tom, ako niekoľko významných amerických fondov zaoberajúcich sa dlhopismi založenými nehnuteľnosťami z hypoúverov skrachovalo alebo požiadalo o ochranu pred veriteľmi. Všeobecne však treba povedať, že inštitucionálni investori využívajú podobné prepady na dlhodobé nákupy na úrovni 200-dňového kĺzavého priemeru. Predávajúcimi sú vo väčšine prípadov drobní investori, ktorí podľahnú tlaku a pod hrozbou ďalších strát panicky predávajú akcie ako sa dá.

Výsledky sklamali
Vo veľkom pokračovala aj sezóna ohlasovania hospodárskych výsledkov. V Česku to bola v pondelok Zentiva, ktorá však už predtým avizovala 18-percentný prepad zisku pri päťpercentnom náraste tržieb. Pozitívne však hodnotíme lepší výhľad na druhú polovicu roku 2007, čo by mohlo mať stabilizujúci efekt na vývoj akcií. Oveľa viac správ došlo z Poľska. Prokom vykázal nárast tržieb 25 percent a 680-percentný nárast zisku zo 41 miliónov na skvelých 321 miliónov zlotých. Vďaka vynikajúcim výsledkom sa akcie udržali na hodnotách z konca minulého týždňa a po zmene sentimentu to zrejme bude jeden z najhorúcejších tipov na nákup. Ďalší z významných titulov bola banka PKO. Po výborných výsledkoch bankového sektora vo všeobecnosti sa však od PKO čakalo viac. Banka reportovala za druhý kvartál medziročný nárast zisku o 30 percent, no analytici vo všeobecnosti čakali až 45-percentný nárast. Poľská koalícia sa zrejme dohodne na novembrových parlamentných voľbách po tom, ako zúčastnené strany nenašli iné východisko a politický boj môže v najbližších mesiacoch zohrať svoj vplyv na vývoj akciových trhov.

Pokles bude pokračovať
Budúci týždeň sa končí hlavná sezóna ohlasovania hospodárskych výsledkov. V pondelok je na rade trio rafinérií PKN Orlen, Unipetrol a Lotos. V utorok to bude OTP Bank a plynárenský PGNiG a v priebehu týždňa by mal svoje výsledky vyhlasovať aj Bioton. Očakávame, že nervozita na trhoch bude pretrvávať a v prípade negatívneho sentimentu na americkej burze sa môžeme dočkať ešte vyšších prepadov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:36