StoryEditor

Český trh práce je odkázaný na cudzincov

26.12.2007, 23:00

V zahraničí pracuje podľa štatistík vyše dvestotisíc Slovákov, mnohí z nich sú v Čechách, kde neexistuje jazyková bariéra a podmienky na prácu a život sú veľmi podobné ako u nás.
Až štvrtina firiem v Čechách má skúsenosti so zamestnávaním cudzincov. Takmer polovica, presne 47 percent najatých zahraničných pracovníkov, je zo Slovenska, 13 percent pochádza z Poľska a rovnaké percento je z Ruska a Ukrajiny. Vyplýva to zo štúdie, ktorá bola zverejnená začiatkom tohto roka.
Viac ako 40 percent spoločností prijalo cudzincov na miesta kvalifikovaných robotníkov, vodičov alebo obsluhu strojov. Takmer tretina firiem zamestnala kvalifikovaných zahraničných odborníkov s vysokoškolským vzdelaním.
Firmy hľadajú kvalifikovaných odborníkov najmä pomocou inzerátov na internete, cez personálne agentúry, ale aj úrady práce v zahraničí. Predpokladá sa, že v Čechách vzrastie dopyt po odborníkoch zo zahraničia v oblasti technických a zdravotníckych služieb, kde budú potrební najmä zamestnanci so stredoškolským vzdelaním. Stále žiadané budú aj profesie robotníkov, vodičov a kvalifikovaných odborníkov s vysokou školou.
Výskum ukázal, že v rámci európskeho pracovného trhu je výhodou špecializácia a vyššia kvalifikácia spojená s nižšími mzdovými nárokmi.
Na konci marca 2007 v Čechách legálne pracovalo približne 194 400 cudzincov. Za posledný rok pribudlo u našich západných susedov 43-tisíc pracovníkov zo zahraničia. Okrem toho sa však odhaduje, že v ČR pracujú desaťtisíce zahraničných občanov načierno.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:49