StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

30.07.2007, 00:00

Pondelok
Nový týždeň na kapitálových trhoch otvoríme francúzskym indexom produkčných cien (PPI), ktorý po májovej medzimesačnej stagnácii pravdepodobne vzrástol o 0,2 percenta. Z Francúzska príde ešte jedna informácia, ktorou bude nezamestnanosť. Tá by mala mierne klesnúť z 8,1 percenta na rovných osem percent.
Utorok
Posledné júlové obchodovanie prinesie niekoľko správ zo stredoeurópskeho regiónu. Zverejnená bude slovenská obchodná bilancia a rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby. Trh očakáva stagnáciu úrokov. Od našich južných susedov bude k dispozícii index produkčných cien. Z vyspelejšej časti Európy príde britský index spotrebiteľskej dôvery, rovnaký údaj ohlási aj Nemecko, ktoré navyše pridá aj nezamestnanosť, ktorá by mala pokračovať v poklese z 9,1 percenta na deväť percent. Spoza Atlantiku v neskorších hodinách príde osobný príjem a osobná spotreba obyvateľstva, chicagský index nákupných manažérov a index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zrejme stúpne zo 103,9 bodu na 105 bodov.
Streda
Prvé obchodovanie ôsmeho mesiaca otvoríme celým košom indexov nákupných manažérov (PMI). Pre výrobný sektor ho zverejnia vyspelé západoeurópske ekonomiky, teda Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia, celkový PMI index príde aj z Poľska. Zo Spojených štátov budú k dispozícii správy z realitného trhu, konkrétne údaje o tržbách za predaj domov, a index podnikateľského výhľadu (ISM), ktorý sa zrejme mierne zníži z 56 bodov na 55,5 bodu.
Štvrtok
Index produkčných cien pre celú eurozónu bude prvou štvrtkovou informáciou, medziročne sa podľa očakávaní analytikov tempo rastu cien zrejme spomalilo z 2,3 percenta na 2,2 percenta. Veľká Británia následne zverejní rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby, ktorá by mala ostať nezmenená na 5,75 percenta. Výška úrokovej sadzby bude na programe aj na zasadnutí Európskej centrálnej banky, ani v tomto prípade sa však posun sadzieb neočakáva. Záverečné štvrtkové informácie prídu spoza Atlantiku a budú to továrenské a dlhodobé objednávky.
Piatok
Piatok prinesie druhú várku PMI indexov, tentoraz sa budú týkať sektora služieb a poskytnú ich opäť Francúzsko, Nemecko aj Veľká Británia. Zložený PMI index bude k dispozícii aj pre celú eurozónu, pre ktorú očakávame aj maloobchodné tržby, ktorých tempo rastu by malo akcelerovať z 0,4 na 1,5 percenta. Záver týždňa bude patriť Spojeným štátom, z ktorých bude k dispozícii júlová nezamestnanosť, ktorá by mala stagnovať na úrovni 4,5 percenta, počet novovytvorených pracovných pozícií, ktorý pravdepodobne mierne klesne zo 132-tisíc na 130-tisíc a index podnikateľského výhľadu pre nevýrobný sektor.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 10:16