StoryEditor

Anketa: Podarilo sa vám úsporami znížiť náklady? Na čom ste ušetrili najviac?

18.05.2009, 00:00

Karol Gogolák, spolumajiteľ, Azet.sk, Žilina: V spoločnosti Azet.sk sme zatiaľ nesiahli po šetrení. Pôsobíme v segmente trhu, ktorý rastie a šetrenie by pre nás malo efekt iba z krátkodobého hľadiska a z dlhodobého by nás spomalilo. Preto sme sa radšej tento rok uspokojili s možno nižším ziskom a naďalej investujeme do rozvoja, a hlavne do ľudí, ktorí sú pre nás najvyššou nákladovou položkou. Už skúsenosť druhého kvartálu naznačuje, že je to správna cesta a po ultrakonzervatívnom štarte roka trh vykazuje návrat k zdravému rozumu.

Rudolf Ronec, konateľ, KWD, Zvolen: V spoločnosti sme pripravili celý súbor úsporných opatrení zameraných na zníženie nákladov, ktoré uplatňujeme v praxi, a to od konkrétnych úspor vyplývajúcich z obchodných rokovaní s dodávateľmi materiálov a služieb, cez zefektívnenie nákupu, až po úspory mzdových nákladov. Teraz neviem presne definovať, ktorá položka je pre nás vzhľadom na úspory najvýznamnejšia -- zatiaľ to vyzerá na úspory pri nákupe, ale je možné, že časom budeme musieť viac myslieť aj na mzdové úspory, čomu sme sa zatiaľ bránili. Pretože sme vývojová a konštrukčná spoločnosť, ktorej hlavnou činnosťou je duševná práca, mzdové náklady a odvody do fondov sú naše najväčšie nákladové položky a pokiaľ sa situácia v strojárstve nezlepší, budeme musieť prehodnotiť plán nákladov.

Ján Majerský, generálny riaditeľ, Proma, Žilina: Krízu cítime v obmedzení výstavby veľkých investícii hlavne v oblasti priemyselnej a rezidenčnej výstavby. V súčasnosti máme naše kapacity využité, ale pracujeme na kontraktoch, ktoré sú výrazne menej investične náročné, čo spôsobuje, že neplníme plánované výkony. Zastavili sme naše investície do výstavby Centra stavebníctva a architektúry, ktoré má vzniknúť rekonštrukciou a prestavbou našej vlastnej budovy. Obmedzili sme aj výdavky na reklamu a marketing a dočasne sme zmenili systém odmeňovania, kde šetríme približne 10 percent mzdových nákladov, ktoré tvoria takmer 60 percent našich nákladov. Samozrejme dôslednejšie sledujem náklady na správnu, prevádzkovú aj výrobnú réžiu, kde vidíme priame rezervy, ktoré sme si v čase prebytku menej uvedomovali a sledovali. Práve v dôslednom controlingu, ktorý nám ukazuje naše rezervy, vidím pozitívny prínos krízy, čo sme v čase konjuktúry podcenili.

Gregor Bilik, výkonný riaditeľ, Arval Slovakia, Bratislava: Ano, podarilo. Ťažšiu ekonomickú situáciu berieme ako príležitosť popozerať sa na vlastné náklady, pretože okrem príjmov i náklady výrazne ovplyvňujú hospodársky výsledok spoločnosti. Najviac sme ušetrili na prevádzkových nákladoch, napríklad na poštovnom, cestovnom a na telefónoch. V tejto dobe nechceme znižovať náklady na vzdelanie a tréning zamestnancov, veríme, že tieto sú naopak dôležité pre zlepšenie konkurencieschopnosti našej spoločnosti.

Martin Melišek, riaditeľ, Softec, Bratislava: Úspornými opatreniami sme znížili hlavne prevádzkové náklady a náklady na subdodávky. Najväčší objem úspor je v nahradení subdodávok vlastnými výkonmi, čo bolo možné vzhľadom na pokles intenzity niektorých projektov a tým uvoľnenie našich kapacít. Osobitne by som tiež spomenul náklady na personalistické činnosti - najmä spoluprácu s personálnymi agentúrami, ktorú sme prakticky prestali využívať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:16