StoryEditor

Opatrovaním blízkych pomôžete rozpočtu stovkami eur. Od leta to bude ešte viac

16.03.2022, 18:30
Pomoc ťažko zdravotne postihnutým príbuzným štát odmeňuje v podobe opatrovateľského príspevku, ktorého výška sa naposledy menila počas leta minulého roka. Jeho hodnota by sa mala valorizovať aj tento rok. Prečítajte si, kto všetko má naň nárok.

Odpovede pripravené v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Nárok na príspevok

Aké podmienky musí spĺňať človek, aby mu mohol štát poskytnúť tieto prostriedky?

Príspevok na opatrovanie vám bude poskytnutý, ak ste oprávnená osoba na opatrovanie, ak opatrujete fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá dovŕšila šesť rokov veku a je odkázaná na opatrovanie, a ak úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vydá rozhodnutie o priznaní peňažného príspevku a toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť. Peniaze by mali smerovať na pokrytie nákladov, ktoré sú spojené s úkonmi sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť takého človeka či na realizáciu sociálnych a vzdelávacích aktivít.

2. Oprávnená osoba

Kto sa môže stať opatrovateľom osoby s ťažkým zdravotným postihnutím?

Podľa platnej legislatívy a zákonov sa za oprávnenú osobu môže považovať manžel, manželka, matka, otec, náhradná matka, náhradný otec, súdom ustanovený opatrovník, dieťa, starý otec, starý rodič, vnuk, vnučka, brat, sestra, nevesta, zať, svokor, svokra, švagor, švagriná, neter či synovec fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Okrem toho to môže byť aj osoba, ktorá s takouto osobou nemá príbuzenský vzťah, no býva s ňou.

3. Pozor na životné minimum

Aké ďalšie podmienky musí spĺňať žiadateľ o opatrovateľský príspevok?

Takáto osoba však musí byť plnoletá, musí mať spôsobilosti na vykonávanie právnych úkonov v plnom rozsahu, musí byť taktiež fyzicky aj psychicky schopná vykonávať opatrovanie a osoba s ťažkým zdravotným postihnutím jej musí udeliť svoj písomný súhlas s opatrovaním. Netreba zabúdať ani na ďalšie pravidlá, ako napríklad to, že sa priznaný peňažný príspevok vypláca len  jednej oprávnenej osobe. Platí tiež, že osoba, ktorá opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, nemôže zarábať viac ako dvojnásobok sumy životného minima a vykonávanie zamestnania taktiež nemôže byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania takejto osoby.

4. Podmienky nároku

Čo všetko musia ľudia splniť, aby mohli dostávať tento príspevok od štátu?

Peňažný príspevok štát však neposkytne vždy, existujú aj prípady, keď príslušný úrad práce rozhodne negatívne. Tu sú najčastejšie dôvody, prečo sa príspevok osobe s ťažkým zdravotným postihnutím neposkytne: ak takáto osoba dostáva peňažný príspevok na osobnú asistenciu, ak má opatrovateľskú služb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-01 08:30:06 - Feat.: - Title: Aká je úloha sociálneho pracovníka v nemocnici? 02 - Modified: 2022-03-11 07:28:49 - Feat.: - Title: Podporu opatrovania čakajú zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:33