StoryEditor

K whisky sa treba s láskou "propít"

03.10.2008, 00:00

Český manažér svetoznámej značky Jack Daniel's Tennessee Whiskey hovorí o americkej whisky so zbožnou úctou a s úctou lahodný alkohol aj popíja. S nenápadným manažérom značky pre český a slovenský trh sme sa stretli na Surprise Birthday Party v Prahe

Máte predstavu koľko panákov sa počas dvoch narodeninových nocí vypije na počesť pán Jacka?
Náš Jack dnes oslavuje úctyhodné 158. narodeniny, navyše v Českej republike sa ocitol prvýkrát od svojho narodenia. Odhadujem, že na jeho počesť sa môže počas osláv vypiť približne 2-tisíc "panákov" whisky pri bare, niekoľko stovák pohárikov, samozrejme, aj mimo neho.

Vie našinec správne whisky piť?
Whisky netreba správne piť, to je klamlivá predstava. Jack Daniel's by na túto otázku odpovedal veľmi jednoducho: Ja viem whisky pre vás vyrobiť jedinečným spôsobom, na vás je, ako si ju užijete.

Neexistuje teda žiadny predpis, ako ju "správne" konzumovať.
Nie. Môžete ju pokojne piť s ľadom, aj bez ľadu, miešanú alebo čistú, pred jedlom alebo po ňom, ráno, napoludnie, ba aj večer, z plastového pohárika a zapíjať ju hoci aj českým pivom.

Zapíjať whisky pivom?
A prečo nie? Je to výlučná záležitosť konzumenta, ako si tú svoju whisky vypije. Keď mu chutí s pivom, môže ju popíjať s pivom a je to úplne normálne a v poriadku. Tak si to predsa želal aj pán Jack Daniel's. Ak by som však mal zaujať "brandové" stanovisko, tak takto by sa ušľachtilý nápoj nemal piť. Ale keď niekomu chutí whisky s pivom, nemožno nič namietať.

Je o tento ušľachtilý alkohol u nás záujem?
Určite áno, aj keď napríklad v Poľsku alebo Maďarsku, kde je lepšia ekonomická situácia ako u nás a na Slovensku, je záujem oveľa väčší. U nás sa zatiaľ teší obľube biely alkohol -- vodka a rum. Whisky sa popíja najmä pre svoju originálnu chuť, existuje len veľmi málo jedincov, ktorí sa chcú z nej jednoducho "sejmout". Navyše, k originálnej chuti whisky sa každý konzument musí postupne prepracovať. V Česku tomuto procesu spoznávania hovoríme, že je nutné "se k ní s láskou propít". Človek potrebuje na whisky špecifický jazyk. Spoznávanie však môže niekedy trvať aj 10 rokov.

Darí sa českým konzumentom "propít se" k originálnej chuti whisky?
Predpokladám, že sú na dobrej ceste. Za minulý rok sme totiž doma vypili zhruba 189-tisíc litrov tejto lahôdky. To je celkom pozitívne číslo, ak zohľadníme skutočnosť, že do reklamy našej whisky spoločnosť v Čechách doposiaľ neinvestovala ani korunu.

Dočkajú sa milovníci whisky narodeninovej party Jacka Daniel'sa aj na Slovensku?
Veľmi intenzívne pracujeme na tom, aby na budúci rok pán Jack usporiadal svoju narodeninovú party aj na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:35