StoryEditor

Bakalári, pozor na zdravotné poistenie

05.08.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Tretiaci na vysokých školách, ktorí práve končia bakalársky stupeň štúdia, by si mali ustrážiť svoje povinnosti voči zdravotnej poisťovni. Musia jej oznámiť, či budú študovať na ďalšom, magisterskom stupni štúdia.

Za študentov síce platí zdravotné poistenie štát, ale bakalárskou štátnicou sa končí bakalárske štúdium. Od štátnice do zápisu na magisterský alebo inžiniersky stupeň prakticky nie ste študentom. Ak by ste nepokračovali v ďalšom štúdiu, museli by ste si odvody platiť sami alebo by ste požiadali o registráciu do evidencie nezamestnaných na úrade práce. Pokiaľ však po lete pokračujete v ďalšom ročníku vysokej školy, odvody za vás zaplatí štát.

Túto skutočnosť treba oznámiť zdravotnej poisťovni. "V období medzi ukončením bakalárskeho študijného programu a zápisom na magisterský alebo inžiniersky študijný program, ak po sebe nadväzuje, sa považuje poistenec za nezaopatreného a platiteľom poistného za neho je štát. V prípade, že po ukončení bakalárskeho štúdia je študent prijatý na ďalšie štúdium, je potrebné to ihneď oznámiť zdravotnej poisťovni," vysvetľuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Za bakalárov, ktorí nebudú pokračovať v štúdiu, štát už zdravotné poistenie platiť nebude a títo majú povinnosť nahlásiť zdravotnej poisťovni zmenu platiteľa poistného do ôsmich dní od poslednej štátnej skúšky. Buď si budú platiť poistné sami, alebo sa zaevidujú na úrade práce a naďalej za nich bude platiť štát.

Čerstvých bakalárov však úrady práce nezaevidujú, ak budú v nasledujúcom akademickom roku pokračovať v štúdiu. "Na zaradenie do evidencie nezamestnaných v tomto prípade nevidím dôvod. Úrad práce slúži uchádzačom, ktorí si chcú aktívne hľadať zamestnanie," hovorí Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:12