StoryEditor

Festival "vypredával" filmy a spomínal na Sex Pistols

03.12.2007, 23:00
Bratislava -- Vyše 6-tisíc divákov, filmové hity zo svetových festivalov, vypredané slovenské filmy, návšteva režiséra, ktorý nakrúcal so skupinou Sex Pistols. To je len stručná bilancia prvých dní Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

Vyše 6-tisíc divákov, filmové hity zo svetových festivalov, vypredané slovenské filmy, návšteva režiséra, ktorý nakrúcal so skupinou Sex Pistols. To je len stručná bilancia prvých dní Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Britský režisér Julien Temple, ktorý sa v roku 1979 preslávil dokumentom o punkovej legende, patril k prvým hosťom 9. ročníka festivalu. Ako si spomína na nakrúcanie? "Sex Pistols mnohým naháňali hrôzu. Keď som ich nakrúcal, často kopali do kamery a pľuli na objektív. V tom boli obzvlášť dobrí. Nakrúcanie bolo preto náročné. Nikdy sa nedalo predvídať, čo sa stane o chvíľu." Ako nám prezradil programový riaditeľ festivalu Peter Nágel, Temple si po príchode na bratislavský festival chvíľu plietol Slovensko so Slovinskom, napokon mu však naša krajina učarovala: "Julien bol príjemné prekvapený nielen atmosférou samotného festivalu, ale aj mestom. A to aj vďaka tomu, že bolo o neho dobre postarané. Navštívil rôzne hudobné kluby, podostával množstvo darov." Rád by sa vraj do Bratislavy ešte v budúcnosti vrátil.
Okrem Templovej návštevy tešili organizátorov aj dobré čísla návštevnosti. "6-tisíc je veľmi vysoké číslo. Napriek menšiemu počtu kinosál je návštevnosť predstavení vyššia," potvrdil pre HN Peter Nágel. Výnimočnému úspechu sa cez víkend okrem Európskeho filmu roka 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni tešili slovenské snímky Démoni a Rozhovor s nepriateľom. Obe boli vypredané. Pre Nágela bola príjemným prekvapením aj do posledného miesta zaplnená sála pri premietaní málo známeho indonézskeho filmu 3 dni navždy.


Festivalové tipy na dnes
Palace Cinemas Aupark, Bratislava
18.30 hod.: Import/Export (Rak., réžia: Ulrich Seidl)
20.30 hod.: Rozhovor anjelov (VB, réžia: Derek Jarman)
21.30 hod.: Na druhej strane (Nem./Tur., réžia: Fatih Akin)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:22