StoryEditor

Druhý život odpadov

16.12.2007, 23:00

Na Slovensku ročne recyklujeme približne 20 percent odpadu. Jeho elektrickú a elektronickú časť triedi a premieňa na druhotné suroviny aj firma Ekoray v Námestove. Ako zdôrazňuje jej majiteľ Peter Bolek, "na základe zákona o odpadoch spracúvame v našom zariadení elektroodpad na meď, železo, mosadz, hliník a plasty. Tieto suroviny potom predávame firmám u nás, ale aj v Nemecku a Česku".
Zber starých počítačov
Bývalé Závody výpočtovej techniky v Banskej Bystrici mali do konca 90. rokov 20. storočia v Námestove osobitnú výrobu počítačov. Sálové počítače z nedokončeného výrobného procesu Peter Bolek najskôr odkupoval, ručne demontoval, triedil a vzniknuté materiály odpredával do zberných surovín. Postupne však na spracovanie starých počítačov do formy druhotných surovín začal používať aj technológie, z ktorých časť si sám vyvinul. Tak vznikol základ firmy Ekoray, ktorá funguje od roku 1990.
Dnes má moderné  triediace linky zo Slovenska, Rakúska a Nemecka. Investícia na ne šla z vlastných zdrojov -- firma nemala žiadne dotácie z Recyklačného fondu. V súčasnosti v zariadení mesačne spracujú 50 až 100 ton elektroodpadu. Postupne, ako sa zavádza digitalizácia výrobkov, dochádza k ich miniaturizácií a aplikácii nových materiálov. Preto sú potrebné aj nové spôsoby spracovania. Ekoray tak uvažuje nad inštaláciou ďalšej účelovej linky. Návrh projektu pripravili s kolektívom odborníkov z Technickej univerzity vo Zvolene a pri jej aplikácii chcú využiť aj eurofondy.
Vlastný zlepšovák
Dovoz odpadu, triedenie, skladovanie či spracovanie až na druhotné suroviny sledujú a kontrolujú vo firme Ekoray pomocou počítačov. Je to vlastný program spoločnosti, kde analýzu navrhol sám Peter Bolek. Umožňuje sledovať limity pre zhodnotenie elektroodpadu a opätovné použitie i recykláciu materiálov, ktoré z odpadu vznikli. Oddelený materiál, ako sú elektrické dielce a súčiastky vyrobené z plastov a  kovov, spracúvajú na separačnej linke. Po drvení magneticky oddeľujú feromagnetické kovy, separujú ich na nemagnetické a na plasty.
"Pri tejto činnosti využívame mechanické, magnetické a elektrostatické vlastnosti materiálov. Vzniká meď, železo, hliník, vzácne kovy a plasty," spresňuje majiteľ. V osobitnej dielni zasa spracúvajú pomocou separovacieho zariadenia SRT, ktoré si tiež vyvinuli sami, obrazovky z monitorov a televízorov. Je to na princípe tepelného šoku, pričom nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Autorské práva na zariadenie predala firma Ekoray českej firme Aquatest, ktorá ho v súčasnosti vyrába.
Netradičný materiál
Plasty sa v Ekoray triedia na recyklovateľné a ostatné. Tie prvé spracúvajú podľa potrieb odberateľov, zvyšné drvia a vyrábajú z nich plastobetón. Tento výborný tepelnoizolačný  materiál používajú stavebné firmy napríklad na Orave. Spotrebujú celú 300-tonovú ročnú produkciu firmy. Autorom priemyselného vzoru je opäť Peter Bolek.
Námestovská firma zhodnocuje elektroodpad z celého Slovenska. Zhruba trikrát v týždni sa štyri nákladné autá otočia okružnou jazdou medzi Bratislavou a Námestovom. Elektroodpad berú aj v obciach, ktoré sú zodpovedné za jeho zber.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 12:02